joi , 24 iunie 2021 3:38 pm
Iasi booked.net
-1°C

Poluare la Iași!

Potrivit APM, indicele de calitate a aerului a fost de la „Bun” la „Rău”, iar stațiile de monitorizare amplasate în Iași au înregistrat 6 noi depășiri ale indicatorului PM10. Potrivit specialiștilor de mediu, principala cauză a valorilor crescute ale acestui indicator este traficul. De asemenea, inversiunea termică ce apare în sezonul rece ar contribui la o creștere a nivelului poluării din Iași în următoarele luni, potrivit bzi.ro.

În ultimele zile, au fost înregistrate noi episoade de poluare la Iași, cu mai multe depășiri ale indicatorului PM10, în special în stația din Podu de Piatră. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, posibilele cauze care cumulat au condus la valori crescute la indicatorul PM 10 măsurat automat în stația IS-1 (Pod de Piatră– stație de trafic) se datorează atât traficului auto, cât și altor surse locale (încălzire rezidențială) corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei (calm atmosferic, inversiune termică).

Potrivit specialiștilor de mediu din Iași, poluarea a scăzut în anul 2020 comparativ cu anul 2019, depășiri ale PM10 fiind înregistrate doar din luna septembrie 2020. Astfel, începând cu această lună din anul 2020, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric, s-a înregistrat o depășire a valorii limită zilnice de 50 µg/m3 pentru protecția sănătății umane, iar numărul depășirilor a început să crească odată cu venirea sezonului rece, când, potrivit specialiștilor de mediu, inversiunea termică ar contribui la o creștere a nivelului poluării din Iași.

Pentru determinarea particulelor în suspensie PM10 se aplică două metode, respectiv metoda automată (nefelometrie) și metoda gravimetrică, care, de altfel, este metoda de referință. Măsurările automate (prin metoda nefelometrică) au scop informativ, iar depășirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior, de către rezultatul analizei, prin metoda de referință gravimetrică. Concentrațiile de particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni din aerul înconjurător se evaluează folosind valoarea limită zilnică, determinată gravimetric, (50 µg/m3), care nu trebuie depășită mai mult de 35 ori/an și valoarea limită anuală (40 µg/m3).

 

Recomandări

Campionatul UEFA 2020 se vede în aer liber, iar premiile sunt în foodcourt, la Palas

Activitățile în aer liber sunt relaxante, stimulează productivitatea și sunt un bun liant pentru a-ți …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *