vineri , 14 august 2020 8:34 am
Iasi booked.net
-1°C

Podul iubirii din satul natal al lui George Coșbuc va fi salvat de la prăbușire

Podul iubirii din satul natal a lui George Coşbuc – un monument istoric unic în Europa – va fi salvat de la prăbuşire.

Construcţia din lemn care datează de două secole, s-a şubrezit în timp, dar încă este folosită de locanici, deşi nu prezintă siguranţă. Acum va fi reabilitat cu fonduri de la stat după ce au trecut peste opt decenii de la ultima consolidare.

Chiar în inima satului în care s-a născut marele poet George Coşbuc şi care acum îi poartă numele se adăposteşte un monument istoric ce a rezistat trecerii vremii. Construit în 1778, după proiectul unui inginer din Tirol, podul din lemn acoperit seamănă cu un hambar. Aici îşi dădeau întâlnire tinerii îndrăgostiţi, relatează observator.ro.

Pentru construcţia podului din lemn făcut de meşterii bistriţeni cu ajutorul localnicilor şi al grănicerilor, s-au tăiat în jur de 30 de hectare de pădure de molid şi brad. Acum însă podul, unic în Europa, s-a şubrezit chiar la temelie. Structura de rezistenţă va fi refăcută de urgenţă.

În Bistriţa-Năsăud, au existat mai multe astfel de construcţii ridicate de ingineri străini. În timpul războiului, 14 au fost bombardate. Cel din satul natal al poetului George Coşbuc a rezista.

Recomandări

Castelul Reginei Maria din Mamaia, lăsat de izbeliște de ani de zile, a ajuns WC public

Palatul Regal din Mamaia, cândva bijuteria coroanei de pe litoralul românesc, se degradează de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *