duminică , 16 iunie 2019
Iasi booked.net
-1°C

PNL va lansa petiţia “Demaraţi construcţia Autostrăzii Unirii: Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş”

Partidul Naţional Liberal a decis lansarea petiţiei “Demaraţi construcţia Autostrăzii Unirii: Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş”, un obiectiv foarte important pentru dezvoltarea Moldovei, a anunţat, luni, vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu.

„Astăzi (luni – n.r), în şedinţa Biroului Executiv a PNL, a fost luată decizia lansării petiţiei publice -Demaraţi construcţia autostrada Unirii Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ, Tg Mureş- obiectiv de o importanţă majoră pentru această regiune istorică şi care trebuie să devină prioritate zero a Guvernului actual care se pare că a trecut acest obiectiv în spatele master-planului, pentru că această autostradă este parte a master planului”, a declarat viceliderul deputaţilor PNL, Laurenţiu Leoreanu, la finalul Biroului Executiv, care a avut loc în Parlament.

Liberalul a adăugat că autostrada Unirii este un obiectiv esenţial pentru dezvoltarea Moldovei, acuzând că PSD-ALDE vine cu soluţii nerealizate pentru acest obiectiv.

“Este foarte important pentru dezvoltarea Moldovei acest obiectiv, fără de care transferul rapid de persoane, de mărfuri şi de investiţii, se va face la fel de greu ca şi până în prezent şi mereu vom asista la o zonă rămasă în urmă, o zonă care devine foarte importantă în campania electorală pentru PSD, dar atunci când vorbim de dezvoltarea acestei zone, Guvernul PSD-ALDE vine cu soluţii false, nerealizabile”, a completat Leoreanu.
Liberalii mai spun, în textul petiţiei, că realizarea autostrăzii prin parteneriat public privat presupune introducerea unei taxe pentru folosirea autostrăzii, lucru care, susţin ei, va descuraja investiţiile în zona Moldovei.

„Sabotarea construcţiei autostrăzii care leagă Moldova şi Basarabia de vestul României şi de Europa condamnă o mare parte a ţării la subdezvoltare şi la sărăcie. Soluţia falsă aleasă de guvernarea PSD-ALDE pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş în parteneriat public privat amână realizarea acestui proiect la -calendele greceşti-. Construcţia autostrăzii în parteneriat public privat înseamnă introducerea unei taxe de folosire a autostrăzii care va descuraja atragerea investiţiilor în zona Moldovei. Autostrada Tg. Mureş-Iaşi este în reţeaua europeană de autostrăzi aprobată şi finanţată de Comisia Europeană cu o lungime totală de 318.8 km şi o valoare totală de patru miliarde de euro”, prevede textul petiţiei lansate de PNL.

De asemenea, documentul liberalilor începe cu un îndemn adresat cetăţenilor pentru a semna documentul.

„Semnează pentru construcţia Autostrăzii Unirii: Ungheni-Iaşi-Tg.Mureş-Cluj-Vama Borş! Semnează pentru a scoane zona Moldova din subdezvoltare şi sărăcie! Semnează pentru a uni Moldova şi Basarabia cu restul României şi cu Europa! Semnează petiţia PNL pentru a cere Guvernului României să trimită în regim de urgenţă la Comisia Europeană cererea de finanţare din bani europeni pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg.Mureş”, potrivit sursei citate.

De asemenea, „Moldova are un salariu mediu de 17% faţă de media europeană şi un PIB/locuitor de 29% faţă de nivelul mediu din UE”, mai prevede petiţia.

“Zona Moldovei se află într-un stadiu grav de subdezvoltare cu un salariu mediu de 17% faţă de media europeană şi cu un PIB/locuitor de 29% faţă de nivelul mediu din Uniunea Europeană. Parlamentarii PNL din zona Moldovei iniţiază această petiţie publică pentru a demonstra că Autostrada Unirii trebuie să fie un proiect prioritar pentru Moldova şi pentru întreaga ţară”, precizează PNL în document.

Recomandări

Cabină de tir suspendată peste autostradă

Cabina unui TIR a rămas suspendată peste autostradă, după ce camionul a fost aruncat de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *