joi , 22 octombrie 2020 7:08 pm
Iasi booked.net
-1°C

Ploile au redus producţia de cartofi românești, care vor fi și mai scumpi

Considerat multă vreme a doua pâine a românilor, cartoful ar putea deveni o trufanda. Iar preţul lui va creşte tot mai mult până la sfârşitul anului, avertizează producătorii. Din cauza vremii ploioase, România nu va avea nici anul acesta suficienţi cartofi pentru consumul intern. Producţia va fi cu cel puţin un sfert mai mică faţă de 2018.

Din cauza ploilor, cartofii au început să putrezească în sol cu câteva luni înainte de recoltare. Se sfarâmă în mâna producătorilor. de parcă ar fi fierţi.

Producătorii spun că vor scoate maximum 20 de tone de cartofi la hectar. O recoltă mult prea mică faţă de consumul mediu al românilor. Anual, o singură persoană ajunge să mănânce chiar şi 97 de kilograme de cartofi.

Chiar şi în zonele în care producţiile au fost la cote normale, fermierii spun nu pot depozita cartofii pe o perioadă lungă de timp.

În plină criză, tot importurile vor fi soluţia. Producătorii avertizează că preţul unui kilogram de cartofi se va dubla şi va ajunge la 5 lei.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut România a import cartofi în valoare de peste 28 de milioane de euro, potrivit observator.ro

Recomandări

Fondul Monetar Internațional calculează starea economiei României

Prognoza FMI pentru economia României: scădere de 4,8% în 2020, creștere de 4,6% în 2021. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *