vineri , 30 iulie 2021 4:10 pm
Iasi booked.net
-1°C

Pericol pentru turiști în Masivul Ceahlău

O stâncă uriașă din Masivul Ceahlău s-a prăbușit din cauze naturale.

Salvamont Neamț anunță că desprinderea a avut loc din cauza eroziunii liantului care sprijinea blocurile de calcar, după un proces de îngheț și dezgheț îndelungat.

Salvamont Neamț estimează că bucata de stâncă cântărește sute de tone. Nicio persoană nu a fost rănită în momentul prăbușirii.

În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolașului Mare s-a prăbușit din cauze naturale. Stânca cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia . Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii. O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de frecventată în sezonul de vară. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolașul Mic- Cabana Dochia). Concluzia pe scurt este că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț /dezgheț acesta erodând liantului care susținea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea. La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică.!!! În zilele următoare vom amplasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată de noi periculoasă.

Măsuri de siguranță :

Nu staționați în acea zonă .

Traversarea se va efectua individual și nu în grup .

Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții .

Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.

Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.

Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în partea Estică a Ocolașului Mare.”, a scris Salvamont Neamț.

Recomandări

Un obiectiv turistic spectaculos din țara noastră s-a prăbușit

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *