Ofiţerii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi au efectuat în noaptea de miercuri spre joi, mai multe percheziţii într-un dosar de trafic de droguri. Serele în care se planta cannabis sunt situate în apropiere de Mânăstirea Hadâmbu.
Autorităţile au descoperit la marginea satului, pe un câmp, 3 sere imense în interiorul cărora se cultiva cannabis. Agenţii au ridicat aproape 60 de kg de muguri de canabis, câteva kg de plante şi haşiş. Apoi au făcut percheziţii la mai multe locuinţe.
Autorităţile au dus la audieri mai multe persoane, printre care ar fi şi cetăţeni străini, spun localnicii. Sătenii spun că ştiau că acolo se cultivau roşii, castraveţi şi plante medicinale şi că le era interzis să se apropie. Procurorii trebuie să afle acum câte persoane sunt implicate în afacere şi care era piaţa de desfacere.
Localnicii spun că serele au fost ridicate în luna mai, iar proprietarii ar fi cetăţeni italieni şi spanioli. Ei ar fi cumpărat o casă şi mai mult teren în capătul satului, unde au ridicat serele. Ar fi angajat apoi lucrători, plătiţi cu câte 150-200 de lei pe zi.
Surse judiciare au explicat că plantaţia de cannabis se întindea pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi şi era in-door. De asemenea, suspecţii, doi italieni şi doi spanioli, controlau şi un laborator unde prelucrau haşiş, informează „Adevărul”.
Poliţiştii au descins în mai multe locaţii, una dintre acestea fiind pe raza comunei Mironeasa. Acolo, traficanţii de droguri ar fi amenajat mai multe sere în interiorul cărora au cultivat cannabis.
Peste 50 de kilograme de stupefiante ar fi fost ridicate de oamenii legii în cursul nopţii de miercuri spre joi, cercetările fiind în plină desfăşurare.
Patru persoane au fost ridicate de anchetatori, acestea având cetăţenie italiană şi spaniolă.
Surse din anchetă au declarat că traficanţii au avut amenajat şi un laborator în interiorul căruia prelucrau substanţele halucinogene înainte de a le comercializa.
Comunicatul BCOO Iași
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au ridicat 52 de kilograme de muguri de canabis, de la o grupare care ar fi cultivat droguri în mai multe solarii, cu o suprafață totală de peste 800 de metri pătrați. Patru persoane au fost reținute pentru 24 de ore.
La data de 26 septembrie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au destructurat o grupare infracțională de trafic de droguri, în momentul în care membrii acesteia ar fi adunat recolta.
Din cercetări a rezultat faptul că aceștia ar fi achiziționat, în prealabil, un teren agricol, pe raza comunei Mironeasa, județul Iași, unde ar fi amenajat mai multe solarii cu o suprafață totală de peste 800 de metri pătrați, unde, sub pretextul că ar cultiva legume pentru export, ar fi înființat o plantație de peste 2.000 de plante de canabis.
Aceștia ar fi locuit într-un imobil închiriat, pe raza comunei Miroslava, județul Iași, unde ar fi depozitat și produsul finit.
La percheziționarea serelor înființate, a fost descoperită aparatură performantă de creștere a acestor plante, precum și ustensile pentru recoltarea și prelucrarea lor.
O parte dintre aceste plante ar fi fost valorificate sub formă de canabis, iar altele ar fi fost transformate în rezină de canabis, pentru a fi mai ușor de transportat și ar fi fost disimulate în doze de aluminiu (de răcoritoare), pentru a nu atrage atenția.
Substanța vegetală ar fi fost depozitată în lăzi frigorifice, în vederea transformării acesteia în rezină de canabis. Drogurile de risc nu ar fi fost destinate pieței interne, ci celei europene.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate 52 de kilograme de muguri de canabis și 656 de grame de rezină de canabis.
De asemenea, în vederea continuării cercetărilor, au fost ridicați bani, echipamente folosite pentru creșterea și prelucrarea culturii de canabis, telefoane mobile, cântare electronice, semințe și substanțe utilizate la fertilizarea și tratarea culturii.
Patru persoane au fost conduse la audieri. Acestea au fost reținute, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore. Ulterior, cele patru persoane urmează a fi prezentate instanței de judecată, cu propuneri legale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al luptători din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Iași.