vineri , 3 decembrie 2021 9:40 pm
Iasi booked.net
-1°C

Pandemie de divorţuri la tribunal. Auto-izolarea a dăunat grav căsniciei

Izolarea, nesiguranţa, grijile financiare generate de situaţia economică, dar şi de imposibilitatea desfăşurării activităţii zilnice au fost motivele pentru care multe cupluri din România s-au destrămat în această perioadă, iar partenerii au ajuns în faţa instanţelor de judecată.

Unii au ales să divorţeze în urma unei hotărâri luate de comun acord, iar acum aşteaptă un termen pe rolul judecătoriilor, care abia s-au deschis pentru cauzele civile. Alţii, din medii defavorizate, cu educaţie deficitară, au ales să îşi agreseze partenerii de cuplu şi au ajuns să fie vizaţi în penal, în dosare de fapte comise cu violenţă. „În ceea ce priveşte solicitările adresate casei noastre de avocatură pentru divorţuri şi ordine de protecţie, acestea au crescut într-adevăr, cu circa 50%, ca efect al izolării care a sporit tensiunile dintre soţi. Solicitările au devenit mai pregnante în a doua lună de izolare”, a declarant, pentru „Adevărul”, avocatul Silviu Faier.    România, în top la capitolul divorţuri Noile cazuri vin într-un context în care instanţele erau oricum supraaglomerate din cauza faptului că în perioada stării de urgenţă doar anumite dosare au fost judecate. Astfel, numai cele privind violenţa în familie au primit termene şi soluţii, în timp ce procesele de divorţ se vor discuta în lunile următoare, dacă nu chiar la toamnă.

Urmează o nouă perioadă în care dosarele civile nu se vor judeca, cea a vacanţei judecătoreşti. În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora ea va fi scurtată cu o lună, având în vedere că, înainte de pandemie, judecătorii au protestat timp de 30 de zile de supărare că Guvernul voia să le taie pensile de serviciu. Solicitările de divorţuri şi de ordine de protecţie au crescut cu circa 50%, ca efect al izolării care a sporit tensiunile dintre soţi  Silviu Faier  avocat „Cererile de divorţ au putut fi depuse în instanţă, însă ele nu au primit termen pe fond din cauza situaţiei de urgenţă. Partea mai puţin plăcută este că ele au primit termene în iunie şi altele prin septembrie-octombrie, pentru că, după cum bine cunoaştem, ne paşte vacanţa judecătorească – în lunile iulie şi august – şi în acea perioadă nu pot fi judecate decât un anumit tip de cauze. Din câte ştim noi, nu s-a intervenit nicicum asupra acestei vacanţe”, a spus avocatul, informează adevarul.ro.

Violenţa în familie este infracţiune Statisticile oficiale arată că la linia telefonică destinată victimelor violenţei în familie au fost înregistrate 251 de apeluri în perioada 16 martie – 10 aprilie. În aceeaşi perioadă, anul trecut, au fost înregistrate 111 apeluri. Există o diferenţă între modalităţile în care unii au ales să îşi pună capăt căsniciei, explică Silviu Faier.    Una este calea legală, în urma unei pronunţări judecătoreşti care constată destrămarea relaţiilor de convieţuire între soţi. Cealaltă este cea ilegală, care presupune agresarea partenerului, cu toate consecinţele ce decurg de aici: ancheta penală, apoi condamnarea. „Dacă la divorţ poate se tinde la o remediere a unor situaţii – există reglementată la noi situaţia divorţului-remediu – la violenţa în familie chiar nu văd nicio parte bună. Ceea ce pot să spun e că, din păcate, da, am fost solicitaţi în acestă perioadă pentru mai multe situaţii care au pornit de la această violenţă domestică aşa cum este ea denumită în mod plastic. Practic, este o infracţiune, lovirea şi alte violenţe, reglementată de Codul Penal”, explică avocatul.   Cum se pot apăra victimele şi ce riscă agresorii Femeile victime ale agresiunilor în familie trebuie să ştie că au la dispoziţie câteva pârghii prin care pot să obţină protecţie, apoi să se asigure că agresorul va fi pedepsit conform legii. Cea mai la îndemână este procedura de instituire a ordinului provizoriu de protecţie, apoi va urma o anchetă penală şi un proces în urma căruia soţul agresor va fi condamnat.

Recomandări

SFR caută cuplurile care s-au cunoscut la film

La un deceniu al Festivalului Serile Filmului Românesc, organizatorii lansează campania 10 cupluri de film. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *