vineri , 16 aprilie 2021 11:24 am
Iasi booked.net
-1°C

Ordinul Centenar, conferit de administrația ieșeană Ambasadorului Franței în România

Excelența Sa, doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a avut vineri 28 septembrie 2018, începând cu ora 14.30, o întâlnire oficială cu primarul Mihai Chirica. Doamna Ambasador a fost însoțită de o delegație din care au făcut parte Hélène Ross, noua Directoare a Institutului Francez din România, Stephane Cesari, Consilier de cooperare și acțiune culturală din cadrul Ambasadei Franței, Radu Grădinaru, Consul Onorific al Franței la Iași și Vincent Lorenzini, directorul Institutului Cultural Francez Iași. La întâlnire a mai participat și Cristian Pușcaș, General Manager Veolia Energie Iași.

Discuțiile care au avut loc la sediul Primăriei au vizat domenii variate de cooperare, în special  universitar, cultural și economic. Excelența Sa a prezentat câteva detalii despre reforma în sistemul de educație medicală din Franța, care urmărește simplificarea examinării și reinserției la întoarcerea în țara de origine, reformă ce va afecta și prezența studenților francezi în universitățile românești. De asemenea, Ambasada Republicii Franceze dorește și inițierea unui proiect de cooperare descentralizată, la care a fost invitat să participe și Municipiul Iași, prin care să implice comunitățile locale din România și din Franța în integrarea absolvenților de medicină și de științe agricole, mai ales în localități care se confruntă cu lipsa cadrelor medicale. La rândul său, primarul Iașului a reinterat colaborarea permanentă cu mediul universitar ieșean, mai ales cel medical, pentru a evita plecarea specialiștilor, prin cofinanțarea universității în realizarea investițiilor majore.

Doamna Ambasador a subliniat și importanța pe care o acordă statul francez și Ambasada problemelor legate de dezvoltarea durabilă și respectarea Acordul de la Paris privind schimbările climatice, apreciind în acest context colaborarea foarte bună a Primăriei Municipiului Iași cu Veolia Energie Iași, cu rezultate pozitive pentru comunitate. Mihai Chirica și managerul Veolia au prezentat, la rândul lor, proiectele deosebite realizate în parteneriat, investițiile realizate cu fonduri europene și fonduri proprii în modernizarea și reabilitarea infrastructurii de producere și transport a agentului termic, racordarea tuturor instituțiilor publice ieșene la sistemul centralizat de termoficare, investițiile realizate atât în tehnologie pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, cât și pentru creșterea randamentelor de producere și distribuție a agentului termic în Municipiul Iași. De altfel, după întâlnirea de la sediul municipalității, a avut loc și o vizită în teren a tuturor participanților la discuții la șantierul de lucrări din zona Podu Roșu, precum și la sediul Veolia Energie Iași, unde a fost vizitată și noua centrală de cogenerare cu un motor termic ultimă generaţie, ce are un randament global de peste 90%.

Doamna Ambasador s-a arătat foarte plăcut impresionată de excelenta colaborare a companiei Veolia Energie Iași cu municipalitatea ieșeană și a adresat invitația primarului Iaşului de a participa la Forumul de cooperare pe teme de dezvoltare durabilă ce va avea loc în aprilie 2019 la Lyon, în cadrul Sezonului Franco-Român.

Cu ocazia acestei vizite, având în vedere și semnificația deosebită a acestui an pentru România, dar mai ales pentru Municipiul Iași, precum și colaborarea excelentă dintre Primăria Municipiului Iași și Ambasada Franței în România, primarul Mihai Chirica i-a conferit Excelenței Sale Ordinul Centenar.

Programul vizitei la Iași a delegației franceze a mai inclus o serie de întâlniri cu mediul academic ieșean, la Iași existând în prezent o comnunitate de aproximativ 650 studenți francezi: la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T Popa” și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, precum și o întâlnire cu profesorul Alexandru Călinescu, Cetățean de onoare al Municipiului Iași.

Recomandări

Franța intră în carantină pentru o lună. Președintele Emmanuel Macron a anunțat lockdown național de sâmbătă

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, într-o declarație de presă televizată, carantină naţională pentru o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *