miercuri , 23 septembrie 2020 12:08 pm
Iasi booked.net
-1°C

Obiectiv: delicvența juvenilă. Mai multe patrule ale Poliției Locale în preajma școlilor și în intersecții

Pe fondul creşterii fenomenului infracţional din ultima perioadă, manifestat în special prin cazuri de violenţă stradală, primarul Mihai Chirica a cerut Poliţiei Locale Iaşi să elaboreze un plan de măsuri privind prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi a delicvenţei juvenile.

„Planul de măsuri al Poliţiei Locale vizează, pe lângă fluidizarea traficului prin intermediul poliţiştilor din Serviciul Rutier în cele mai importante intersecţii din oraş, şi două programe pe care le vom susţine pe durata anului şcolar şi universitar. Primul se referă la un plan de prevenire a delicvenţei juvenile, care vizează măsuri suplimentare pe care poliţiştii de proximitate le vor întreprinde împreună cu cei din conducerea unităţilor şcolare, precum şi securizarea spaţiului şcolar şi colaborarea cu Poliţia Municipiului Iaşi. Al doilea program se referă la combaterea consumului de droguri, existând deja un protocol încheiat între Poliţia Locală Iaşi şi Agenţia Naţională Antidrog. Un lucru este clar: copiii nu sunt infractori. Nu intenţionăm să transformăm toată această acţiune într-o campanie de monitorizare ca şi cum fiecare dintre elevi ar fi un potenţial bătăuş. Dorinţa noastră e ca, prin intermediul acelor poliţişti de pe fiecare sector, să ştim unde sunt riscurile cele mai mari. Având informaţia la timp şi intervenţia noastră va fi mai eficientă”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă susţinută joi, 6 septembrie, la Palatul Roznovanu.

^

La rândul său, Liviu Zanfirescu, comandantul Poliţiei Locale Iaşi, a oferit detalii privind măsurile pe care instituţia pe care o conduce le va lua la nivelul şcolilor din oraş.

„Poliţia Locală Iaşi acţionează într-un sistem integrat cu Poliţia Municipiului, având un program comun de acţiune. Astfel, patrulăm în proximitatea unităţilor şcolare, acordând prioritate acelor zone unde s-au înregistrat conflicte şi acţionând, în acelaşi timp, pentru combatarea unor infracţiuni cu violenţă în zona tuturor şcolilor din municipiul Iaşi. De aproximativ o săptămână au fost stabilite intervale orare de patrulare, astfel încât să fim prezenţi atunci când începe şcoala, de la prima oră. De la ora 6.30 trebuie să fim în proximitatea unităţilor şcolare, după care la ieşirea de la şcoală, la orele 12.00, 14.00 şi 16.00. De asemenea, efectivele din Serviciul de Siguranţa Circulaţiei vor acţiona în principalele noduri rutiere, dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ din zonele foarte intens circulate”, a precizat Liviu Zanfirescu.

În contextul elaborării planului de măsuri, conducerea Poliţiei Locale a identificat mai multe forme de manifestare a violenţei stradale sau a delicvenţei juvenile, dintre acestea remarcându-se criminalitatea (furturi de sau din autoturisme, din tonete stradale, tâlhării, conflicte violente, violenţe în zona unităţilor de învăţământ, cartiere, parcuri, zone de agrement), vandalismul (distrugerea bunurilor aflate în proprietate privată sau publică), scandalurile (isterie şi violenţe în căminele şi locuinţele sociale, dar şi în proximitatea acestora), violenţele dintre grupările interlope, consumul şi traficul de droguri sau etnobotanice, alcool, altor substanţe cu efect halucinogen.

Printre situaţiile recente care stau la baza analizei Poliţiei Locale se numără şi cazul unei tinere de 22 de ani, care, în noaptea de 21 august 2018, a fost agresată de patru femei de etnie romă, acestea dedându-se la violenţe fizice. La acest caz se adaugă şi petiţia unui grup de proprietari de spaţii comerciale din cartierul Dimitrie Cantemir prin care este semnalat faptul că, din luna iunie 2018, s-a înregistrat o degradare avansată a stării de siguranţă, confort, linişte publică, ca urmare a prezenţei tot mai numeroase a unor grupuri de minori din blocul social din str. Decebal, care terorizează pietonii şi clienţii printr-un comportament agresiv. Nu în ultimul rând, Poliţia Locală a primit sesizări ale comunităţilor din cartierele Păcureţ şi Bularga, unde grupuri de persoane de etnie romă, pe fondul consumului de alcool, provoacă în permanenţă scandaluri şi conflicte.

Având în vedere această stare de fapt, conducerea Poliţiei Locale Iaşi a decis aplicarea mai multor măsuri specifice prin care se urmăreşte diminuarea fenomenului infracţional.

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire, Poliţia Locală va identifica locurile şi mediile crimonogene, acţiunea fiind dublată de o strânsă colaborare cu Poliţia Municipiului Iaşi şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi în sensul organizării şi executării de misiuni comune de prevenţie şi combatere a faptelor antisociale stradale.

Pregătirea şi perfecţionarea cadrelor de poliţie va deveni prioritară, constând în analiza resurselor umane, seminarii de pregătire pentru poliţiştii locali din structurile operative, iniţierea unor cursuri de psihologie a mulţimilor adresate poliţiştilor, realizarea unor cursuri de comunicare şi relaţii publice eficiente.

De asemenea, Poliţia Locală Iaşi va avea în vedere dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă, precum şi atragerea autorităţilor locale în activităţi preventive desfăşurate în zonele cu potenţial criminogen ridicat.

Poliţia Locală Iaşi va realiza acţiuni speciale de conştientizare a riscului crimonogen al consumului de alcool şi droguri, va realiza întâlniri cu elevii minori, părinţi şi profesori, pentru educaţia antiinfracţională în domeniul delicvenţei juvenile, va susţine campanii mass – media de popularizare a legislaţiei şi de educaţie preventivă a populaţiei, va iniţia parteneriate cu diverse instituţii publice în scopul consilierii cetăţenilor.

O direcţie de acţiune foarte importantă a Poliţiei Locale Iaşi va consta în intensificarea activităţilor de patrulare şi asigurarea unei prezenţe active în teren a poliţiştilor locali, în locurile şi mediile unde s-au comis frecvent infracţiuni cu violenţă.

Rezultatele tuturor acestor acţiuni vor fi analizate săptămânal în cadrul Consiliului de Conducere al Poliţiei Locale Iaşi.

reclama adnow

Recomandări

Cum va începe şcoala la Iaşi, de la 14 septembrie

În comuna Bivolari din județul Iași, orele vor începe în scenariul roşu, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *