O clădire importantă din Iași va fi reabilitată printr-o investiţie de aproape 2 milioane de euro

Date:

Este vorba despre Observatorul Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”. Acesta va fi reabilitat şi consolidat.

Lucrările se ridică la 8,9 milioane de lei, se vor derula pe o perioadă de 16 luni și vor fi efectuate prin Compania Națională de Investiții.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Lucrărilor Publice, se urmărește restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare „state-of-the-art” care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

„Intervenţia asupra Observatorului Astronomic din Iaşi va fi una majoră şi va presupune reabilitarea finisajelor interioare şi exterioare. De asemenea, fiind clădire de patrimoniu, finisajele aflate în stare bună de conservare vor fi minuţios restaurate pentru ca imobilul să revină la strălucirea iniţială. Observatorul va fi dotat cu echipamente performante de cercetare laser şi de observare astronomică, care nu vor modifica în niciun fel compartimentarea originală a clădirii”, a declarat Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Observatorul Astronomic din Iaşi este o clădire de patrimoniu, într-o avansată stare de degradare structurală şi la nivelul finisajelor, încadrată în clasa I de risc seismic, astfel încât se impune restaurarea şi consolidarea imediată.

După reabilitare, publicul interesat va avea acces la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante.

Proiectul de reabilitare urmărește atingerea a 5 puncte de interes:

  • restaurarea imobilului de patrimoniu și aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare;
  • adaptarea imobilului la cerințele utilizării de către persoanele cu dizabilități;
  • adaptarea imobilului la cerințele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare;
  • refuncționalizarea imobilului pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spațiului cosmic și a atmosferei;
  • crearea posibilității accesării parțiale a imobilului de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante;

„Aprobarea finanțării pentru reabilitarea Observatorului Astronomic ne bucură în mod deosebit, întrucât este o prioritate de investiții importantă pentru Universitatea noastră. Observatorul Astronomic al UAIC este unica unitate de observare a spațiului din județul Iași, iar revitalizarea acestui obiectiv va crea valoare atât pentru specialiștii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică și Astronomică pentru securitate spațială, cât și pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante (apariții de comete, conjuncții de planete, ploi de meteoriți, eclipse, etc)”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Construit în anul 1913, în dealul Copoului, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa.

Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității. Edificiul, înscris în lista monumetelor istorice, a suferit numeroase intervenții de-a lungul timpului, cea mai radicală fiind realizarea Sălii Meridian.

El a fost dotat cu o reţea de calculatoare şi aparatură specifică unui observator astronomic.

În cele aproape 9 decenii de existenţă, la Observator s-au facut observaţii şi studii asupra eclipselor de Soare şi Lună, observaţii solare, observaţii de ocultaţii, comete şi asteroizi.

În paralel cu activitatea de cercetare, aici s-a desfăşurat şi o bogată activitate didactică cu caracter observaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Investiție importantă în modernizarea infrastructurii rutiere care leagă județele Iași, Neamț și Vaslui

Plenul Consiliului Județean Iași a aprobat, astăzi, în ședință...

Încep lucrărilor de reabilitare termică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 15

Licitația pentru încredințarea lucrărilor la Grădinița cu Program Prelungit...