luni , 6 iulie 2020 5:46 am
Iasi booked.net
-1°C

Nu neglijați înțepăturile de țânțari! Pot transmite virusul West Nile pentru care nu există un tratament specific!

Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot transmite virusul West Nile! Anul trecut, în perioada 2.05.2018-14.11.2018 s-au înregistrat 277 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 42 de decese. 

Virusul este specific regiunilor tropicale și temperate. A fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda.

Rețineți:

  1. 4 semne de alarma care impun prezentarea la urgenta: febra ridicata insotita de durere de cap intensa, varsaturi, stare generala alterata, sensibilitate crescuta la lumina aparute la 2-8 zile dupa intepatura de tantar.
  2. Este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.
  3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
  4. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febra, cefalee, greturi, varsaturi, dureri musculare si articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se imbunatateste dupa 7-10 zile chiar in absenta unui tratament dar limfadenopatia pana la 2 luni.
  5. Preventia este cea mai buna alternativa:
  6. Evitati intepaturilor de tantar (chiar daca iesiti afara pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Evitati activitatile in aer liber in aceasta perioada sau
  7. Folositi pe pielea expusa substante care resping insectele. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele.
  8. Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si ciorapi. (!!!)Tantarii pot intepa si prin haine. (Aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie.)
  9. Ulitizati si verificati integritatea plaselor contra insectelor.
  10. Puteti limita inmultirea tansarilor reducand locurile in care balteste apa (din jurul caselor si din subsolurile blocurilor.)

Informații oferite de către conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iași.

 

loading...

Recomandări

Programul flexibil de muncă, noile variante din proiectul de modificare a Codului Muncii

Angajaţii ar putea alege din mai multe variante de stabilire a programului de lucru flexibil, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *