joi , 15 aprilie 2021 1:39 pm
Iasi booked.net
-1°C

Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică

Duminică, 7 martie, va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a fost ales și întronizat Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

„Vorbim, așadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iași, precedenta hirotonie de episcop săvârșită a fost tocmai cea a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991”, a precizat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pe pagina sa de Facebook.

Viitorul Episcop-vicar, PS Nichifor Botoșăneanul, este născut pe 14 noiembrie 1967, fiind absolvent de studii politehnice și teologice. În 1995 a fost tuns în monahism, după doi ani de când fusese închinoviat la Mănăstirea (Schitul) Sihla din judeţul Neamţ. Cei mai mulți îl cunosc din postura de Stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași sau de Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. Este doctor în Teologie, sub îndrumarea Părintelui profesor universitar Viorel Sava, cu teza „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale”. Vorbitor fluent de limbă franceză, Părintele Arhimandrit Nichifor Horia a obţinut în 2019 premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), fiind pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, Facebook.

Recomandări

Un preot din Iași a murit

Ieri a murit preotul Dumitru Merticaru de la Biserica Banu din Iași cu hramul „Duminica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *