Comisia Europeană a stabilit că firmele trebuie să producă aparate cu o durată de viaţă mai lungă. Unele chiar şi de 10 ani.

Dacă se strică, piesele de schimb trebuie livrate în cel mult 15 zile. Iar noile tehnologii trebuie să fie mult mai prietenoase cu mediul. Deşi vor fi mai scumpe, aparatele de uz casnic vor consuma mai puţină energie electrică.

Comisia Europeană cere şi ca aparatele să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. Producătorii spun că noile cerinţe se vor reflecta şi în costurile de producţie. Chiar dacă electronicele şi electrocasnicele vor fi mai scumpe, clienţii ar urma să economisească din facturile la energie, scrie observator.

Experţii Comisiei Europene au calculat că măsurile vor duce la scăderea costurilor la energie, în tot blocul comunitar, cu 20 de miliarde de euro începând din 2030. Pentru o gospodărie, economia va fi de 150 de euro pe an.

Până la noile schimbări, clienţii români îşi asigură investiţia cu ajutorul garanţiei. Plătesc câteva zeci de lei în plus, pentru fiecare an adăugat.

Garanţia legală în ţara noastră este acum de doi ani sau chiar mai mică pentru produsele electrocasnice cu durată de viaţă mai scurtă.