miercuri , 19 ianuarie 2022 2:01 am
Iasi booked.net
-1°C

Noi promisiuni de proiecte strategice de investiţii de la Guvern: Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 109 kilometri, va avea şi un pod peste Prut

Guvernul a introdus, ieri, opt noi proiecte strategice de investiţii pe lista celor care urmează a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public-privat (PPP) de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o Hotărâre pentru suplimentarea anexei cu lista proiectelor strategice de investiţii în parteneriat public-privat, decizia Executivului venind la propunerea CNSP, scrie mediafax.ro.

În total, lista conţine după suplimentarea de joi un număr total de 21 de proiecte de investiţii, au completat sursele menţionate. În prezent, Comisia Naţională de Prognoză elaborează studiile de fundamentare pentru fiecare din aceste proiecte şi după finalizarea studiilor, le va prezenta în Guvern pentru adoptarea lor prin HG şi lansarea licitaţiilor de atribuire.

Lista proiectelor PPP adoptate joi, în şedinţa de Guvern este:

1. O linie de cale ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova – Timişoara – Cluj, în lungime de aproximativ 1.275 km

2. Extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7, pe ruta Bragadiru – Alexandriei – Colentina – Voluntari, în lungime de 25 km, cu aproximativ 30 de staţii.

3. Extinderea portului Constanţa prin crearea unor dane/terminale suplimentare de operare MOL-urile 3 şi 4, un obiectiv inclus în Masterplanul de transport.

4. Complexul hidrotehnic Târgu Măgurele – Nicopole, pe Dunăre. Va produce în medie, 1.200 de Gwh/an.

5. Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti, un obiectiv prevăzut în strategia energetică a României

6. Construcţia unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – „New Costineşti”. Proiectul prevede valorificarea a aproximativ 2,5km de plajă din zona Costineşti – 23 august, prin realizarea de noi spaţii de cazare la standarde occidentale. Constă în construcţia a 4 resorturi de lux pe o suprafaţă totală de 800 de hectare de teren dar şi a 8 hoteluri de cinci stele cu peste 4.000 de camere. De asemenea, vor fi realizare, două parcuri de distracţie care să includă şi activităţi acvatice, un teren de golf, centre de welness şi spa, centre de activităţi nautice, terenuri de tenis, piscine, precum şi amenajarea a 100 de ha de grădini şi păduri.

7. Clinica multifuncţională Calistrat Grozovici, în incinta Spitalului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş. Proiectul prevede construirea a două corpuri de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de aprox. 51.000 mp, pe mai multe nivele, care vor avea în componenţă secţie de urgenţă, unitate ambulator, unităţi ATI, secţii pentru consultaţii, imagistică, radio-terapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru, laboratoare, bloc de cercetare.

8. Spitalul regional Târgu Mureş, cu o capacitate de aprox. 800 – 1.000 de paturi. Proiectul mai prevede construirea unor cartier de locuinţe pentru medici şi personalul auxiliar, spaţii comerciale, de divertisment, de învăţământ, dar şi spaţii de cazare pentru rudele pacienţilor.

Vicepremierul Viorel Ştefan a spus că în baza noii legislaţii privind parteneriatul public-privat (PPP), Guvernul va construi autostrăzile Alexandria-Lugoj, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni şi Ploieşti-Râşnov, dar şi Spitalul Republican, şi va lansa în operare 15 spitale CFR.

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, în lungime de 109 kilometri, va avea şi un pod peste Prut, iar autostrada Ploieşti-Braşov-Râşnov (100 de kilometri) va fi, probabil, cea mai râvnită de către partenerii privaţi, având în vedere traficul intens şi potenţialul turistic din această zonă. Autostrada Sudului (Alexandria – Craiova – Calafat – Turnu Severin – Lugoj), în lungime totală de 550 de kilometri, va fi de maxim interes pentru investitorii şi transportatorii din sudul ţării”, a declarat viceprim-ministrul Viorel Ştefan, la un briefing de presă care nu a fost urmat şi de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

Recomandări

Un copil a ajuns la spital după ce o barieră de acces i-a căzut în cap, din cauza vântului

Doi adolescenți au fost răniți în această după amiază, după ce o barieră de acces …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *