vineri , 22 martie 2019
Iasi booked.net
-1°C

Naționalul ieșean, în drum spre cel de-al treilea festival din această stagiune

În curând, „Seceta roșie”, spectacolul Teatrului Național Iași,  pornește spre Festivalul de Teatru Politic „Scenele memoriei” de la Brașov. Actorii noștri vor juca pe scena Centrului Cultural Reduta, pe 5 octombrie, de la ora 19:00.

Evenimentul de la Brașov se află la prima ediție și se dorește a fi un exercițiu de memorie individuală și colectivă.

„Festivalul propune spectacole despre evenimente, teme şi dileme pe care nu ar trebui să le uităm, pe care nu ar trebui să le evacuăm din preocupările noastre. Ceea ce suntem noi astăzi, ceea ce gândim şi ceea ce facem, iluziile, dar şi greşelile noastre, visele, dar şi renunţările noastre sunt partea vizibilă a unui iceberg. Or teatrul are această capacitate de a deschide ferestre spre combustiile interioare ale istoriei, să ne readucă în faţă dramele sau accidentele istorice care ne-au structurat fiinţa, care ne-au modelat vrând-nevrând”, susţin iniţiatorii.

„Seceta roșie”, după „Cartea foametei”, de Larisa Turea

scenariul și regia: Petru Hadârcă

scenografia: Rodica Arghir

muzică originală: Vali Boghean

coregrafia: Dumitru Tanmoșan

Distribuția: Adi Carauleanu, Daniel Busuioc, Puşa Darie, Petronela Grigorescu, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Ada Lupu, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Andrei Sava, Radu Ghilaș

„Am optat pentru un spectacol bazat pe documente, pe  memoriile supraviețuitorilor din acea perioadă adunate și arhivate în Cartea foametei de cercetătoarea și criticul de teatru, Larisa Turea. Este un material tulburător, care de multe ori face să-ți înghețe sângele în vene și care, prin cazurile și ororile descrise, e dificil a fi reprezentat scenic și perceput într-o sală de teatru.” (Petru Hadârcă)

Recomandări

Un accident a avut loc pe DN13. Patru persoane au fost rănite după ce s-au răsturnat într-o curbă

Patru persoane, între care doi copii, au fost rănite, sâmbătă, pe DN 13, între Sighişoara …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *