Muzeul de Istorie Naturală din Iași, reabilitat cu fonduri europene

Date:

O clădire monument istoric va fi reabilitată integral printr-un proiect pe care Primăria Iaşi ]l depune prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Corpul principal al Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi va intra într-un amplu proces de modernizare. Potrivit Primăriei Iaşi, clădirea va fi refăcută printr-o finanţare pe axa 5 a Programului Operaţional Regional 2014-2020. În acest sens, consilierii locali ieşeni vor vota vineri noii indicatori financiari ai investiţiei. Practic, proiectul „Consolidare şi reabilitare Muzeu de Istorie Naturală“ este estimat la 13,3 milioane de lei, din care municipalitatea va achita doar 2%, respectiv 265.995 lei. Lucrările propriu-zise vor dura cel mult 24 de luni, scrie adevarul.ro.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat la data de 4 februarie 1834, din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi. Este primul muzeu de acest gen înfiinţat în Principate. „În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturdza, de pe uliţa Hagioaiei, azi bulevardul Independentei nr. 16, clădire în care muzeul, împreună cu Societatea, îşi desfăşoară activitatea şi în prezent. Clădirea, cunoscută şi sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul din puţinele monumente arhitectonice ale Iaşului cu o structură a parterului de bolţi pe arce“, se arată în fişa de prezentare a clădirii monument istoric.

Pe timpul lucrărilor de consolidare, o parte din piese vor fi depozitate în Muzeul Municipal. Muzeul de Istorie Naturală păstrează în colecţiile sale piese donate la începutul secolului al XIX-lea de către mitropolitul Veniamin Costachi – o colecţie de oase de mamut şi rinocer păros, găsite agăţate drept contragreutate la cumpăna unei fântâni din Râşca, ţinutul Fălticenilor. Alte donaţii au fost făcute de domnitorul Mihail Sturdza -elefantul indian Gaba, achiziţionat contra sumei de 135 de galbeni, Iacob Cihac sau Gheorghe Asachi. Cea mai veche piesă din colecţia muzeului este elefantul indian, care a fost cumpărat în anul 1835 de domnitorul Grigore Mihail Sturdza şi adus la palat, fiind ulterior donat muzeului, mai scrie adevarul.ro.

În prezent colecţiile muzeului numără peste 350.000 exemplare, cele mai valoroase fiind colecţiile de: Insecte, Moluşte, Amfibieni, Reptile, Păsări, Minerale şi Plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Primăria Iași a lansat licitația pentru contractarea lucrărilor de modernizare a bulevardului Poitiers

Suma disponibilă este 37.866.748,65 lei fără TVA, respectiv 45.061.430,89...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...

Se închide circulația pe bulevardul Socola! 9 trasee CTP Iași vor fi deviate

În perioada 29-30 martie, între orele 08:00 – 20:00,...

Noul terminal de la Aeroportul Iași devine operațional vineri, 29 martie

Zborul inaugural pentru T4 va fi pe ruta Iași...