duminică , 18 aprilie 2021 11:25 am
Iasi booked.net
-1°C

Municipalitatea va propune în şedinţa Consiliului Local de vineri, acordarea mai multor titluri de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Ce nume vor fi propuse

O personalitate care va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi este prof. dr. h. c. Horia – Niculai Teodorescu.

Născut la 14 noiembrie 1951, la Iaşi, academicianul Horia Niculai Teodorescu a făcut studiile superioare la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Revenit la Iaşi, a devenit în anul 1992 profesor al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, doctoratul obţinându-l la aceeaşi prestigioasă instituţie. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1993, fiind cel mai tânăr de atunci membru al Academiei Române.

De asemenea, Horia Niculai Teodorescu a fost prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (2008 – 2012), expert NATO şi vicepreşedinte al panelului de experţi externi NATO pentru informatică (2007 – 2010).
Horia Niculai Teodorescu are o bogată activitate ştiinţifică, contribuţiile sale fiind în domeniile sistemelor inteligente şi inteligenţei artificiale.

La rândul său, profesorul universitar doctor Constantin Toma va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Academicianul Constantin Toma este biolog, profesor emerit consultant la Facultatea de Biologie din cadrul UAIC, specialist în morfologie şi anatomie vegetală. Pentru prodigioasa sa activitate ştiinţifică şi didactică desfăşurată pe parcursul a 60 de ani, profesorul Constantin Toma a primit numeroase distincţii şi a ocupat înalte funcţii de conducere universitare: prodecan, decan, şef de catedră, cancelar general al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, director al Grădinii Botanice din Iaşi, director al Institutului de Cercetări Biologice din Iaşi etc. Domnia sa este membru corespondent al Academiei Române, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.

Profesorul universitar doctor Viorel Barbu, preşedintele filialei Iaşi a Academiei Române, va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

Reputat matematician, Viorel Barbu a fost rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (1981 – 1989). Este membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi deţine titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Statului Nebraska.

Academicianul Viorel Barbu este doctor în matematică, doctor docent în ştiinţe, preşedinte al Secţiei de Matematică a Academiei Române, membru titular al Academiei Române din anul 1993.
Academicianul Viorel Barbu a predat la prestigioasa Universitate Cambridge, fiind Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Piteşti, Galaţi şi Craiova.

Tot în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local va fi votată acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi academicianului Valeriu Matei.
Din foarte bogata sa activitate civică şi parlamentară, se remarcă faptul că este autorul principal al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de imperiul sovietic, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991.

De asemenea, prodigioasa sa carieră literară i-a adus numeroase premii şi distincţii, printre care Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor (2004).
În anul 2013, Valeriu Matei este numit director al Institutului Cultural Române „Mihai Eminescu” din Chişinău.

O altă personalitate care va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi este academicianul Vasile Tărâţeanu. Poet român din Ucraina, Vasile Tărâţeanu este membru corespondent al Academiei Americano – Române de Ştiinţe şi Arte.

De asemenea, el este membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Academiei Române, director al Centrului Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi.
Opera poetică a lui Vasile Tărâţeanu este impresionantă, aceasta fiind recunoscută prin acordarea unor prestigioase premii şi distincţii.

Recomandări

Angajații IULIUS au plantat 3.500 de copaci pentru un viitor cu aer mai curat în județele Iași și Suceava

Ce poți face într-o zi însorită de sâmbătă? Să plantezi fapte bune! Așa au gândit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *