joi , 21 octombrie 2021 7:48 am
Iasi booked.net
-1°C

Municipalitatea a prezentat raportul de activitate pe anul 2018. Mesajul Primarului Mihai Chirica s-a adresat tuturor iesenilor

Municipalitatea ieseana prezinta multumiti tuturor iesenilor, care in anul ce a trecut si-au achitat taxele și impozitele locale, contribuind astfel la constituirea bugetului local. Alături si de fondurile europene, Primăria Iași a reușit să finalizeze o serie de proiecte importante și să demareze altele noi.

Primăria Municipiului Iași a fost singura administrație locală care a înființat un departament special dedicat marii aniversări a Centenarului și am cinstit așa cum se cuvine acest eveniment istoric: aconstruit și arborat cel mai înalt drapel din țară, a realizat statuia Regelui Ferdinand Întregitorul, amplasată în fața Palatului Roznovanu, și a dat start lucrărilor de reabilitare a monumentelor dedicate eroilor căzuți în Marele Război din Cimitirul Eternitatea și din Galata.

Primarul Mihai Chirica a precizat ca printer cele mai importante realizări din 2018 se pot aminti:

  • Am continuat să modernizăm transportul public, pregătind totodată proiectele de atragere a fondurilor europene pe Axa 4. Vom achiziționa tramvaie și autobuze electrice și vom investi sume importante în modernizarea străzilor și liniilor de tramvai. De asemenea, am introdus un nou sistem de tarifare, cu abonament unic, mai ieftin cu 36 de lei decât cel precedent. Totodată, am continuat să oferim gratuități și facilități consistente pentru pensionari, elevi și studenți.
  • Am început reabilitarea, cu fonduri europene, a unor monumente – simbol (Palatul Braunstein, Mănăstirea Frumoasa și Baia Turcească) și am pregătit documentația pentru altele (Muzeul de Istorie Naturală), toate în valoare de milioane de euro.
  • Cu ajutorul finanțării europene, am continuat lucrările de modernizare extindere a rețelei de termoficare, mai ieftină și mai puțin poluantă. Am preluat sistemul de iluminat public și am demarat modernizarea acestuia cu fonduri europene.
  • Din fonduri locale, am finalizat modernizarea primelor 23 de spații de joacă din cele 93 contractate și am modernizat parcuri și spații verzi. Am achiziționat utilaje moderne necesare bunei funcționări a Salubris SA și am demarat campania de colectare selectivă a deșeurilor.
  • Am făcut ample reparații ale infrastructurii rutiere în mai multe zone ale orașului și am continuat programul de modernizare cu pavele a trotuarelor și aleilor pietonale. Am finalizat lucrările de modernizare a străzilor Mihail Kogălniceanu, Theodor Pallady și Dimitrie Ralet, precum și a străzilor de pe Splai Bahlui Mal Drept, din Podul de Piatră până la Podul Sf. Ioan, cu excepția tronsonului din șos. Națională, între Podu Roș și spălătoria K9, care fi modernizat în această primăvară. De asemenea, am finalizat lucrările de modernizare a str. Atelierului, str. Cazărmilor, str. Iancu Bacalu, str. Sf. Petru Movilă, str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Dealu Bucium, Fundac Bucium, Fundac Păun, Fundac Socola și str. Plopii fără Soț. Totodată, am terminat modernizarea străzilor Smârdan, Petre Vancea și Ogorului, precum și a bulevardului Primăverii. Am finalizat licitațiile și în acest an vom începe modernizarea șoselelor Iași – Bârnova, Iași – Voinești, a aleii Tudor Neculai și aleii și străzii Strugurilor (din Galata), precum și a străzilor Semănătorului, Olteniei și Transilvaniei (din Păcurari – Copou). Pregătim consolidarea versantului, extinderea rețelelor de utilități și modernizarea străzilor în zona Țicău – Sărărie. Am început construirea unui pod peste Bahlui în zona Cicoarei și pregătim documentația pentru încă alte două poduri.
  • În zona Grădinari am început construirea blocurilor de locuințe sociale și convenabile, formate din câte două tronsoane fiecare, cu un număr total de 72 de apartamente. În această zonă va fi construit și un complex de locuințe ANL destinate închirierii tinerilor specialiști din Sănătate.
  • În domeniul sănătății, am făcut toți pașii necesari în vederea punerii în practică a celei mai mari și mai importante investiții din ultimele decenii: Spitalul Regional de Urgență. Mai rămâne ca și Guvernul și Ministerul Sănătății să se țină de cuvânt și să depună proiectul pentru a beneficia și de finanțare europeană. Am investit masiv în modernizarea spitalelor „C. I. Parhon” și de Recuperare. La acesta din urmă vom susține, cu finanțare europeană, și un proiect de eficientizare energetică.
  • În ceea ce privește educația, am finalizat prima grădiniță construită de la zero din ultimii 10 ani (Grădinița PP 1 „Centenar”) și vom construi o grădiniță nouă în cartierul Nicolina. Cu fonduri europene vom construi două grădinițe noi, în Dacia și Bucium, și vom reabilita și moderniza Grădinița PP 13. De asemenea, vom moderniza extinde creșele nr. 1 și 10. Am finalizat proiectul de consolidare a Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” și finalizăm lucrările de consolidare a Școlii „Mihail Kogălniceanu”. Am amenajat trei terenuri de sport cu iarbă sintetică la Liceul „Dimitrie Cantemir”, Colegiul „Mihai Eminescu” și Școala „Alexandru cel Bun”, dintr-un program de 17 astfel de facilități. Pregătim finalizarea noii săli de sport a Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” și pregătim construirea unei săli la Școala „Ion Creangă”. Nu în cele din urmă, am cumpărat 115 calculatoare de ultimă generație și 700 de videoproiectoare moderne pentru școlile din oraș.

Rezumatul Raportului de activitate al primarului Mihai Chirica pe anul 2018 poate fi citit / descărcat de aici: http://www.primaria-iasi.ro/…/Raportul%20de%20activitate%20…

 

Recomandări

Candidaţii la concursurile de poliție trebuie să prezinte dovada că au fost vaccinaţi anti-COVID-19, au trecut prin boală sau un test rapid negativ

IGPR informează că la concursurile organizate, în această perioadă, de Poliţia Română pot participa candidaţii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *