duminică , 16 mai 2021 10:01 pm
Iasi booked.net
-1°C

Modificări importante privind contractele de muncă pentru salariați

Magistrații au decis că în contractele de muncă nu pot fi introduse daune fixe pentru nerespectarea de către angajați a clauzelor contractuale, adică angajatorii nu ar putea stabili anticipat valoarea prejudiciului creat dacă un salariat demisionează și nu vrea să respecte perioada de preaviz.

Decizia instanței supreme care interzice introducerea în contractele de muncă a unor penalități fixe pentru angajații care nu respectă clauzele contractuale a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Este obligatorie pentru toţi cei aflaţi în această situaţie.

Această problemă din contractele de muncă a ajuns în dezbaterea instanței supreme după ce un bărbat a contestat o clauză din contractul său, prin care era obligat să îi achite angajatorului cel puțin 1.500 de euro, dacă nu respectă preavizul la demisie.

Instanța supremă a considerat că fiecare greșeală în dauna angajatorului trebuie analizată separat, iar eventualele despăgubiri evaluate de la caz la caz.

Codul Muncii prevede și o procedură amiabilă pentru stabilirea pagubelor, însă în limita a cinci salarii minime brute, adică puțin peste 10 mii de lei.

Recomandări

Cotractul pentru finanțarea Spitalului Regional de Urgență Iași a fost aprobat

Guvernul a aprobat mandatul de negociere a contractului de finanțare dintre Romania si Banca Europeană …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *