Modernizarea transportului public din Iași continuă cu fonduri europene (VIDEO)

Date:

Consilierii locali s-au întrunit, ieri, în ședință extraordinară de plen pentru a aproba varianta finală a trei obiective de investiții în reabilitarea căii de rulare și achiziția de tramvaie pentru care vor fi accesate fonduri europene.

Este vorba despre proiectele „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”. Primarul Mihai Chirica a explicat că prezența proiectelor de hotărâre pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local este motivată de clarificările cerute de Agenția de Dezvoltare Nord-Est (ADR NE) legate de actualizarea actelor normative în conformitate cu ultima formă a bugetului rezultată în urma etapei de evaluare și selecție.

„Cele trei proiecte de hotărâre acoperă toate liniile de tramvai rămase nemodernizate pe raza Municipiului Iași. Toate tronsoanele vizate de lucrări reprezintă un real și ridicat interes. De aceea am demarat procedurile de achiziție publică atât pentru reabilitarea căilor de rulare, cât și pentru achiziția de tramvaie noi. Toate licitațiile au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, perioadele de depunere a ofertelor fiind lunile mai și iunie. În paralel este în desfășurare o ultimă etapă de evaluare a proiectelor de către ADR NE, motiv pentru care a fost convocată această ședință extraordinară a Consiliului Local. Sperăm ca în cel mai scurt timp să putem semna contractele de finanțare cu autoritatea de management. Indiferent cât va dura această decizie, municipalitatea ieșeană merge mai departe cu procedurile de achiziție, iar semnarea contractului cu firma a cărei ofertă va fi declarată câștigătoare se va face cu clauză suspensivă. Cu alte cuvinte, imediat după semnarea contractului cu către ADR NE, vom putea emite ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Soluție pentru liniile de tramvai spre Dancu

Pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, contribuția proprie în proiect a Municipiului Iași, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi în cuantum de 1.944.867,42 lei, inclusiv TVA, reprezentând cofinanțarea proiectului. Valoarea totală a proiectului rămâne de 104.022.631,88 lei cu TVA.

Primarul Mihai Chirica a precizat în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local că pentru acest proiect s-au purtat discuții la ADR NE în vederea identificării unei soluții care să permită extinderea lucrărilor și pe raza administrativ-teritorială a comunei Holboca.

„Ultima porțiune a liniei de tramvai este pe domeniul administrativ al comunei Holboca. Din punctul de vedere al ghidurilor de finanțare putem depune proiectul doar cu aplicare pe limita administrativ-teritorială a unității contractante, respectiv a Municipiului Iași. Pentru a veni în sprijinul comunității din Holboca, dar și prea a crea o legătură completă între cele două unități administrativ-teritoriale am ridicat această problemă în cadrul ultimei ședinței de la ADR NE care a avut loc marți, 16 aprilie. În urma discuțiilor, o soluție ar fi o asociere cu comuna Holboca, cadru legislativ care ar permite extinderea planului de transport la nivel metropolitan. Situația nu este una singulară, fiind și alte autorități locale cu rețele de transport public care ies din raza unității administrativ-teritoriale. Din punct de vedere tehnic, prin studiul de fezabilitate avem inclus și ultimul tronson al liniei de tramvai, cel de pe raza comunei Holboca. Inițial vom demara lucrările pe segmentul finanțat și ulterior va fi abordat și rondul de tramvai din Holboca, în baza soluției legislative care ni se va furniza”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Licitații de peste 60 milioane de euro

În ceea ce privește „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, contribuția proprie în proiect a Municipiului Iași va fi în cuantum de 1.944.867,42 lei, inclusiv TVA. Valoarea totală a proiectului va fi de 114.197.308,33 lei cu TVA.

Pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, contribuția proprie în proiect a Municipiului Iași, va fi în cuantum de 2.116.208,84 lei, inclusiv TVA, reprezentând cofinanțarea proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 114.359.729,95 lei cu TVA.

Toate cele trei proiecte se află în etapa de precontractare cu ADR NE. Municipalitatea ieșeană a lansat deja licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construcții și achiziția a 16 tramvaie de circa 26 de metri prevăzute în cadrul proiectelor. Achiziția celor 16 tramvaie face obiectul unei proceduri de licitație care are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 12 iunie și are o prevedere bugetară de 142.721.280 lei, fără TVA. Pentru proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, termenul de depunere a ofertelor este 7 iunie, pentru „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” termenul limită pentru înregistrarea ofertelor este 30 mai, iar pentru „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” firmele interesate sunt așteptate să depună ofertele până la data de 24 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...