miercuri , 1 decembrie 2021 4:12 am
Iasi booked.net
-1°C

Medicul Tudor Ciuhodaru: Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte

Medicul Tudor Ciuhodaru scrie, în această dimineaţă, pe o reţea de socializare, câteva sfaturi pentru a evita un deces cauzat de înecarea cu un corp străin. Acesta oferă câteva sfaturi şi trage un semnal de alarmă referitor la pericolul unui astfel de eveniment.

În altă ordine de idei, Tudor Ciuhodaru explică faptul că există un proiect de lege referitor la introducerea în şcoli a noţiunilor de prim ajutor, un obiect ce s-ar putea dovedi salvator pentru elevi şi nu numai.

Tudor Ciuhodaru vorbeşte despre manevrele pe care trebuie să le facem atunci când ne înecăm cu un corp străin. Acest oferă sfaturi structurate pe mai multe puncte. La început, Ciuhodaru începe cu prevenţia. De exemplu, este bine să mâncăm fără gravă dar şi să nu consumăm alcool în cantităţi mari în timp ce consumam diverse produse. Una dintre metodele de prevenire a unui asemenea disconform este şi utilizarea corectă a protezelor dentare:

Toți ar trebui să știm să facem asta. Heimlich și auto-Heimlich. Cum (te) salvezi atunci când apare înecarea cu un corp străin. O manevră simplă poate face diferența dintre viață și moarte.

  Mai ales că aceste cazuri sunt tot mai frecvente. Un copil de 5 ani din Maramureș a murit de ziua lui înecat cu roata unei mașinuțe găsite într-un ou de ciocolată. Românii încă se îneacă cu mici şi cârnaţi de Pleşcoi în mijlocul mulţimii fară a li se aplică la timp manevra salvatoare. Lipsa educației pentru sănătate poate fi letală.

Până când proiectul meu de lege privind predarea obigatorie a ,,Noţiunilor de prim-ajutor” în şcolile din România va fi adoptat trebuie să știți:

A. Cum preveniți înecarea:

1. Mâncați fără grabă și mestecați bine.

2. Nu beți mult alcool înainte sau în timp ce mâncați.

3. Țineți obiectele mici departe de cei mici.

4. Utilizați corect protezele dentare.”

Cum ne salvăm atunci când ne înecăm

În continuarea postarii, medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi despre cum putem să ne salvăm, sau să îi salvăm pe alţii atunci când ne înecăm. Dacă se întâmpla acest lucru, medicul ne sfătuieşte să rămânem calmi şi să strigăm după ajutor, să îmbrăţişăm pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivelul abdominal,, să aplicăm compresia abdominală şi să le repetăm. Dacă în cazul în care victima îşi pierde conştienta, atunci trebui să o poziţionăm pe spate, pe un obiect dur şi să aplicăm metoda de resuscitare:

B. Cum (te) salvezi: Heimlich și auto-Heimlich sunt manevre simple care (te) salvează atunci când apare înecarea cu un corp străin. Ce trebuie să faceţi:
1.Rămâneţi calm dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
2.Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
a) aspiraţie confirmată de martori, anturaj
b) nu mai poate vorbi, tuşi şi respiră

c) pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior îşi pierde conştienţa
3 Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.
4.Îmbrăţişaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
5.Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresii abdominale.
6.Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
7.Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mâna peste aceasta.
8.Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic său asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Alte sfaturi oferite de medicul Tudor Ciuhodaru

Ponturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Rețineți:
1.Sute de mii de oameni au fost salvaţi de ,,tratamentul antisufocare”.
2.Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin
3.Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România, ca şi multe alte noţiuni de prim-ajutor.
4.Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
5.Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată.

Și puțintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manveră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Râs, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon, relatează bzi

Recomandări

Declarații de ultimă oră referitoare la începerea anului școlar

Miniștrii Sănătății Ioana Mihăilă și Educației Sorin Mihai Cîmpeanu fac declarații de ultimă oră. Aceștia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *