sâmbătă , 15 mai 2021 11:34 pm
Iasi booked.net
-1°C

Medicul Ionuț Nistor: „Pacienții care fac dializă pot muri când consumă struguri”. O bătrână din Iași, la un pas de moarte după ce a gustat din fructele toamnei

O bătrână din Iași care făcea dializă a fost la un pas de moarte după ce a mâncat struguri, iar dr. Ionuț Nistor spune că anul trecut, mai mulți pacienți au murit după ce au consumat fructele și legumele toamnei.

O bătrânică de 83 de ani din Iași a ajuns de urgență la Spitalul „C.I. Parhon” după ce a mâncat struguri. Femeia, deși știa că nu are voie să se înfrupte cu fructele toamnei, a povestit medicilor că i s-a făcut poftă și nu a putut rezista tentației.

Bătrânica face dializă de 5 ani, după ce a suferit un blocaj renal. Deși a consumat o cantitate mică de struguri, aceasta ar fi putut să-i fie fatală. Dacă mai întârzia câteva ore, bătrânica din Iași nu ar mai fi fost în viață. După ce a mâncat câțiva struguri, femeia a simțit că-i amorțesc mâinile și picioarele, iar mai apoi a paralizat cu totul. Medicii explică fenomenul și recomandă persoanelor care fac dializă să nu cadă în ispita de a consuma fructele și legumele toamnei, notează cotidianul bzi.ro,

Dr. Ionuț Nistor: „Este un fenomen cu care ne confruntăm mai ales toamna, când, din poftă, pacienții care fac dializă sunt tentați să consume struguri.

De 5 ani, bătrâna trăiește cu reguli stricte. După ce a fost diagnosticată cu insuficiență renală, femeia de 83 de ani a început ședințele de dializă. Într-una din zilele trecute, plimbându-se prin curte, a întins mâna după un strugure din vie care îi făcea cu ochiul. A mâncat doar câteva bobițe, așa cum a povestit medicilor, dar acest lucru i-ar fi putut lua viața.

Pacienta a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat o cantitate mică de struguri. Este un fenomen cu care ne confruntăm mai ales toamna, când, din poftă, pacienții care fac dializă sunt tentați să consume struguri, roșii, must și multe alte legume de toamnă. Din păcate, pacienții care le consumă pot muri. În organism crește nivelul de potasiu, iar rinichii, responsabili cu echilibrarea nivelului de potasiu din sânge, nu fac față și, astfel, se ajunge la hipotasemie.”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Bătrânica a scăpat cu viață ca prin urechile acului. Anul trecut, la Iași, mai mulți pacienți au murit după ce au mâncat struguri

Bătrânica din Iași care a mâncat de poftă struguri este acum bine. Medicii au reușit să-i salveze viața și a înțeles în cele din urmă cât de rău îi poate face o cantitate chiar mică de astfel de fructe. Medicii spun că în anii precedenți, la Iași s-au înregistrat mai multe decese în cazul pacienților dializați, după ce au consumat struguri sau roșii. „În anii precedenți am înregistrat multe decese în rândul pacienților dializați după ce au consumat struguri, roșii sau alte legume de toamnă. Le recomandăm pacienților dializați să evite aceste alimente. În cazul în care doresc totuși să le consume, le recomandăm să le aducă cu ei la ședințele de dializă și să le consume în timpul ședințelor”, mai spune dr. Ionuț Nistor, potrivit bzi.ro.

O cantitate de lichid în exces poate avea consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi hipertensiune, probleme cardiace și dificultăți de respirație. O persoană dializată poate consuma zilnic 0,5 l de lichid, în funcție de recomandarea medicului specialist.

Recomandări

Doctorii de la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” salvează viețile românilor din toată țara

Doctorii de la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” au făcut încă două transplanturi de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *