„Maurul și-a făcut datoria!”OUG-ul lui Toader, în vigoare: DNA-ul, în pragul desființării

0
198

Controversata ordonanţă de urgenţă privind legile Justiţiei adoptată de Guvernul Dăncilă a apărut într-un final în Monitorul Oficial şi îşi produce din acest moment efectele, afectând în mod direct dosare cu greutate.

Ordonanţa de urgenţă care modifică legile Justiţiei, promovată de ministrul Tudorel Toader, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, la câteva zeci de ore de la adoptarea de către Guvern.

Dosarul Revoluţiei, dosarul Teldrum-Dragnea şi dosarul Jandarmeriadei din 10 august sunt direct afectate de OUG, pentru că unii dintre procurorii care le instrumentează nu îndeplinesc noile cerinţe ale legii, respectiv nu au o vechime de 10 ani.

Procurorul general Augustin Lazăr a avertizat înaint de adoptarea OUG că toate dosarele mari şi complexe aflate pe rolul Ministerului Public vor fi afectate de această nouă prevedere.

„Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. Spre exemplu, în marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute acestea, spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare, au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că se doreşte să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat Lazăr.

Întrebat dacă se referă la dosarul Revoluţiei şi la cel privind violenţele din 10 august, procurorul general a replicat: „La toate dosarele care sunt pe rol”.

Mai mult decât atât, potrivit ziare.com, activitatea DNA ar putea fi efectiv paralizată ca urmare a uneia dintre prevederile OUG. Este vorba de un articol aparent banal, procurorul DNA trebuie să fi dat un examen în faţa Secţiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a făcut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat în vigoare.

Potrivit publicaţiei citate, CSM va analiza mâine situaţia creată. Surse din Consiliu spun că va fi de ales între două rele: fie într-adevăr se va merge pe ideea că niciun procuror DNA nu îndeplineşte acum condiţiile şi deci toţi trebuie să plece, fie condiţia concursului se va aplica doar pentru viitor, cu riscul ca actele de urmărire penală facute de procurorul fără concurs să fie anulate în camera preliminară.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, luni, ordonanţa de urgenţă pentru legile Justiţiei, despre care Tudorel Toader a precizat că se va dovedi că va avea efect benefic „pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei, pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

„Guvernul a adoptat o OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta OUG. Noi considerăm, şi eu, ca ministru al Justiţiei, consider că modificările aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei, pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Vreau să fac o prealabilă precizare: eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din ordonanţa de urgenţă. N-am mers nici pentru a solicita şi a lua aprobare pentru aceste soluţii. În al treilea rând, n-am mers la sediul Comisiei de la Veneţia pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”, a declarat Tudorel Toader, care a dat detalii despre noile prevederi.

În replică, deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, a acuzat Guvernul că tocmai a reuşit „să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de PSD” blocând cele mai importante dosare ale momentului.

„Ordonanţa de Urgenţă privind Legile Justiţiei reprezintă cel mai periculos contraatac pesedist al momentului. Schimbând regulile referitoare la vechimea şi gradul profesional al procurorilor, OUG încalcă art. 15 alin. 2 din Constituţia României care stabileşte aplicabilitatea legii doar pentru viitor, şi îi elimină din dosarele instrumentate pe mulţi dintre procurorii delegaţi perfect legal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de exemplu. Astfel, în celebrul dosar al Revoluţiei au fost aduşi procurori de la mai multe parchete şi secţii, tocmai pentru că volumul de muncă este unul impresionant iar complexitatea acuzaţiilor nu are precedent. Nefinalizat de 30 de ani, dosarul Revoluţiei va rămâne o poveste fără sfârşit: 3 din cei 6 procurori delegaţi vor fi îndepărtaţi din dosar. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, poate sta liniştit. Vom mai vorbi despre Revoluţie doar pe 21 şi 22 decembrie, în fiecare an, şi, evident, doar la televizor”, a declarat Silviu Dehelean.

Potrivit deputatului, nici mult mai recentul dosar al abuzurilor Jandarmeriei din 10 august nu va putea fi instrumentat prea uşor, pentru că Guvernul a decis ca 2 dintre cei 3 procurori care îi anchetează pe jandarmi să părăsească fie Secţia Parchetelor Militare, fie dosarul la care lucrează.

„Ministrul PSD de Interne, Carmen Dan, răsuflă relaxat. Nu se va ajunge la ordinele date de ministru pentru că nici instrumentele politice din Jandarmerie nu mai pot fi anchetate prea uşor. Nicio OUG fără cel puţin o dedicaţie pentru Liviu Dragnea. Acum, cu gândul la patronul politic al Coaliţiei PSD-ALDE, Guvernul României a decis ca niciun procuror fără 10 ani vechime să nu poată funcţiona în DNA sau DIICOT. Proiectul iniţial al OUG stabilea o vechime minimă de 8 ani, însă, după ce au refăcut calculele, PSD şi ALDE au crescut acest prag cu încă 2 ani. De ce? Simplu, pentru că procurorul care instrumentează dosarul Teldrum are o vechime de 8 ani. Iată doar trei exemple de dosare – poate cele mai relevante, poate fix cele la care s-au gândit PSD-ALDE atunci când au produs această OUG – afectate de noile modificări ale Legilor Justiţiei”, a precizat Silviu Dehelean.

 

Sursa: Epoch Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.