vineri , 22 octombrie 2021 1:05 pm
Iasi booked.net
-1°C

Măsuri luate la Tribunalul Iași în contextul epidemiei COVID-19

Vineri, 13 martie 2020, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Iaşi aduce la cunoștința opiniei publice, în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului.

În vederea prevenirii răspândirii la nivel național a infecției cu Coronavirus SARS CoV-2, situație ce a determinat adoptarea de către Guvernul României a unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus – COVID-19;

Având în vedere măsurile instituite prin Hotărârea nr. 6/09.03.2020 a Comitetului național pentru situații speciale de urgență, constituit la nivelul Guvernului României,

Văzând și dispozițiile Hotărârii nr. 192/12.03.2020 a Secției pentru judecători a Consiliului Superior a Magistraturii, prin care s-a hotărât adoptarea unor măsuri urgente suplimentare faţă de Hotărârea nr. 191/10.03.2020 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin care se recomandă instanțelor judecătorești adoptarea unor măsuri pentru a se elimina orice aglomerare de persoane în incinta și în perimetrul de activitate al instanțelor, precum și limitarea la maximum posibil a deplasării tuturor participanților la activitățile judiciare;

În considerarea responsabilității sociale de care trebuie să dea dovadă instanțele de judecată, precum și a necesității asigurării sănătății și securității în muncă la nivelul Tribunalului Iași, Președintele Tribunalului Iași a emis Decizia nr. 16 din data de 13.03.2020, de modificare a Deciziei nr. 15 din data de 12.03.2020, privind măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus – COVID – 19, prin care s-au stabilit următoarele măsuri:

Art. 1 Activitatea de judecată

             Începând cu data de 13 martie 2020 și până la data de 04 mai 2020 la Tribunalul Iași se vor judeca exclusiv următoarele cauze cu caracter urgent:

Cauze cu inculpați aflați sub puterea unei măsuri preventive ce necesită verificare periodică;

Cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți;

Ordonanțe președințiale vizând minori;

Ordine de protecție;

Achiziții publice privind produse medicale.

Pentru cauzele care nu se judecă în perioada următoare, completele de judecată vor fixa primul termen de judecată începând cu 04 mai 2020 sau, după caz, vor proceda la preschimbarea termenelor de judecată deja acordate ulterior datei de 04 mai 2020, cu înștiințarea părților și participanților.

Această înștiințare va fi realizată prin toate mijloacele procedurale, inclusiv prin note telefonice/e-mail, fax adresate părților/participanților/avocaților sau prin alte mijloace, pentru a evita deplasarea cetățenilor la instanță în cazul dosarelor care nu se judecă în perioada următoare.

În cauzele care vor fi judecate în perioada următoare, completele vor proceda, în măsura în care este posibil, la audierea în sistem de videoconferință.

În acest scop, copii ale listelor de ședință, care cuprind cauzele care se judecă în perioada următoare, se vor afla în posesia jandarmilor și vor fi afișate, pentru a putea pune în practică dispoziția anterioară.

Colectarea listelor de ședință se va face cu o zi înaintea zilei de ședință la Biroul Primului Grefier și se va preda jandarmilor și se va afișa până în ora 12.00.

Art. 2.  Compartimentele instanței care desfășoară activități cu publicul

             Programul de lucru cu publicul la registratura și arhiva Tribunalului Iași se suspendă în perioada 13.03.2020 – 04.05.2020, iar înscrisurile se vor depune exclusiv prin mijloace de comunicare la distanță permise de lege (mail, fax, poștă).

Art. 3 Justițiabilii

Se interzice accesul în sediul instanței a persoanelor cu privire la care autoritățile române competente au dispus măsuri de carantină sau autoizolare, până la expirarea acestora. Persoanele aflate în această situație, care sunt citate la instanță, au obligația de a înștiința completul de judecată despre această situație, în scris, prin serviciile poștale sau prin poșta electronică, respectiv e-mail la adresa  tr-iasi-reg@just.ro.

Se interzice accesul în sediul instanței a persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre zonele de risc comunicate oficial de autorități, care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecție cauzată de COVID-19 care prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dificultăți de respirație. Aceste persoane vor fi îndrumate să se adreseze de îndată autorităților medicale competente – direcția de sănătate publică de la domiciliul/locuința efectivă – pentru asigurarea de asistență medicală și. după caz, luarea măsurilor de carantină sau autoizolare prevăzute de lege.

În cazul existenței unor suspiciuni privind posibilitatea ca o persoană să se afle în situațiile prevăzute la alin. 1-2 sau a unor simptome evidente de natura celor arătate la alin. 2, se va solicita persoanelor în cauză să completeze o declarație pe proprie răspundere privind aspectele menționate la alineatele precedente (anexa 1). În cazul interzicerii accesului la sediul instanței, în condițiile alin. 1 și 2, se asigură informarea de îndată a completului de judecată/compartimentului spre care a declarat că se îndreaptă persoana în cauză, pentru respectarea drepturilor procedurale ale acesteia.

Persoanele fără manifestări clinice de infecție respiratorie și care nu se află în niciuna dintre situațiile prevăzute la alineatele precedente sunt rugate ca pe toată durata prezenței la sediul instanței să respecte măsurile de igienă și de protecție recomandate de autoritățile naționale competente pentru prevenirea infecției cu COVID-19, virusul gripal sau alte infecții respiratorii transmisibile, care sunt afișate și la sediul instanței.”, potrivit comunicatului transmis de Tribunalul Iași.

Recomandări

Măsuri privind desfășurarea Sărbătorilor Iașului

Primăria Municipiului Iași a stabilit o serie de măsuri în vederea desfășurării în condiții de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *