luni , 10 august 2020 11:00 pm
Iasi booked.net
-1°C

Mâinile „de aur” ale unui chirurg care a stat 4 ore în operatie, la aproape 30 de grade

Un medic de la Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman” a postat pe pagina sa de socializare o fotografie cu mâna sa, dupã 4 ore de stat în sala de operatie, pentru o interventie chirurgicalã, la o temperaturã de 28 de grade.

<<O gardã „linistitã „! Dupã ce am operat 4 ore echipat complet la 28 grade Celsius în sala de operatie>> a scris medicul chirurg Alexandru Rotundu. Postarea sa a devenit viralã în câteva ore, având peste 500 de aprecieri si peste 100 de comentarii, absolut toate pozitive. Iatã cazul extrem de dificil, care l-a tintuit pe tânãrul medic Alexandru Rotundu în sala de operatie 4 ore, timp în care a reusit sã salveze viata unui OM, informeaza vremeanoua.ro.

O comunicare inexistentã între medici si ziaristi naste informãri doar negative, dar am avut surpriza sã gãsim la spitalul bârlãdean un medic tânãr, botosãnean la origine, deci „moldovean” de-al nostru, care ne-a si prezentat cazul dificil cu care s-a confruntat pe 2 iulie. Discutia avutã cu medicul Alexandru Rotundu ne-a arãtat ce înseamnã sã fii medic pasionat de chirurgie si responsabil!

<<Da, facem eforturi mari ca sã salvãm vietile semenilor dar, din pãcate, în lipsa relatãrilor cazurilor fericite, si nu putine, în care avem foarte multe succese, ies în evidentã doar cazurile neplãcute în care oamenii sunt supãrati de pierderea unei persoane dragi si lumea generalizeazã chestiile rele>> a spus chirurgul Alexandru Rotundu.

Operatia care l-a tintuit pe medicul Rotundu patru ore, a fost una cu surprize neplãcute pentru pacient si pentru echipa de medici A fost înstiintat seful sectiei chirugie, medicul George Oanea, de caz si anuntatã echipa de anestezie, condusã de medicul Alina Costin si s-a intrat în operatie, pentru o apendicitã acutã, la un bãrbat de 70 de ani. Când a fost deschis pacientul însã, acesta s-a dovedit cã avea o afectiune ascunsã: cancer la colon!

„Pacientul de 70 ani s-a prezentat în CPU Bârlad cu dureri abdominale severe în fosa iliacã dreaptã cu debut în urmã cu 48 de ore( declarativ), cu intensificarea progresivã a simptomelor pânã la prezentarea la spital. A venit cu semne clinice de abdomen acut chirurgical, ceea ce a si fost, si a justificat intervenția chirurgicalã în urgentã. Bolnavului nici nu puteai sã îi pui mana pe burtã, atât de tare îl durea. La venirea rezultatelor investigatiilor si dupã anamnezã, ne-am ghidat diagnosticul cãtre apendicitã acutã (apendicita acutã este frecventã la tineri si la persoane de vârsta a 3-a). Am internat pacientul pe Sectia Chirurgie si am decis interventia chirurgicalã de urgentã.

Intraoperator am descoperit (spre marea surprizã a echipei operatorii) cã pacientul are o tumorã de cec (partea dreapta a colonului – n.r.), de dimensiuni medii, perforatã în cavitatea peritonealã, cu abces intratumoral si plastronatã, care dãdea o peritonitã localizatã. Strategia chirurgicalã în acest moment se schimbã brusc pentru cã, în astfel de patologie, cu pacientul pe masa de operatie, trebuie sã actionezi rapid si sã decizi ce este mai bine pentru pacient si sã îi redai omului care si-a încredintat viata în mâinile tale, sansa la o viatã normalã. Atunci când am constatat cã este cancer perforat, am decis cã singura optiune bunã pentru pacient este sã scoatem acea Tumorã de colon drept, ceea ce a durat 4 ore, de la 12.00 la 16.00 dupã amiazã, unde în salã erau 28 de grade Celsius. Interventia a durat 4 ore deoarece a trebuit rezecat tot colonul drept si jumãtate de colon transvers, cu limfadenectomie si restabilirea continuitãtii intestinale prin anastomoza ileonului terminal cu partea distalã a colonului transvers (ilio-transverso anastomoza latero lateralã)”, a explicat medicul chirurg Alexandru Rotundu, cel care a fost mâna 1 la operatia respectivã, ajutat de medicul chirurg Georgel Oanea.

„A fost foarte cald! Noi, ca echipã chirurgicalã, suntem obisnuiti, uneori nu functioneazã AC-ul, desi sub echipamentul chirurgical steril simtim minimum 5 grade în plus fatã de oamenii îmbrãcati normal. Vreau sã scot în evidentã efortul pe care îl faci ca medic chirurg când, în orice conditii, esti nevoit sã faci ceea ce este cel mai bine pentru pacient, sã fii cu constiinta împãcatã cã atunci când ai terminat operatia, ai fãcut tot ceea ce ti-a stat în putintã ca omul sã evolueze bine”, ne-a spus medicul chirurg Alexandru Rotundu, cel care a fost prima mânã în aceastã operatie care a salvat un bãrbat de 70 de ani! Pentru cã pacientul este în regulã, a evoluat în bine post operator. „Pacientul acum se recupereazã postoperator, este monitorizat în terapie intensivã, este constient, stabil hemodinamic si respirator. La o orã dupã operatie era constient, am vorbit cu el, iar astãzi era foarte bine, a cerut detalii despre operatie. Era surprins de ceea ce a avut el , dar multumit când i-am zis cã s-a fãcut ceea ce a trebuit si are sperante de o viatã normalã dupã operatie”, a spus multumit si el, medicul Alexandru Rotundu.

Chirurgul Alexandru Rotundu are 34 de ani, este din Botosani de loc, iar în aceastã lunã, iulie, împlineste 35 de ani! Zi de zi face lucruri bune pentru pacientii sãi si am descoperit cum a ajuns de la rezidentiatul de la Institutul de Oncologie din Iasi la spitalul bârlãdean, care are nevoie de medici specialisti la el, multi.. de foarte multi!

<<Din anul V de rezidentiat, dornic sã intru ȋn contact cu sistemul medical din teritoriu, am fost solicitat si am ȋnceput sã fac gãrzi ȋn chirurgie la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” din Bârlad, sub directa coordonare a sefului de sectie de aici, dr. Oanea Georgel. Profesorul Dimofte Gabriel de la Iasi m-a sustinut ȋn acest demers si mi-a dat aviz favorabil. Si asa a ȋnceput aventura mea la Bârlad. Aici am gãsit un mediu propice pentru a-mi desfãsura activitatea ca medic chirurg. Pe perioada gãrzilor am gãsit sustinere, am ȋmpãrtãsit si am acumulat cunostinte ȋn chirurgia de urgentã si nu numai.

Ȋn anul VI de rezidentiat mi s-a propus sã rãmân la Bârlad. Este un oras  care are nevoie de medici dedicati care sã ȋsi facã datoria. S-a scos un post de medic ȋn specialitatea de chirurgie la spitalul bârlãdean, am participat, am fost admis. Si, uite asa, am rãmas sã fac chirurgie la Bârlad, fapt ce nu ȋl regret pânã acum. Momentan, suntem ȋn deficit de personal medical, dar avem o echipã dedicatã si rezolvãm cazuri venite din oras si ȋmprejurimi. Sunt fel si fel de cazuri, cu grade diferite de complexitate. Ȋn aceste spitale municipale se salveazã vieti zi de zi. Avem rezultate bune, este un fapt real si verificabil. Sunt multumit de ceea ce fac! Ca sã faci chirurgie fãrã sã te consideri responsabil, te scoate ȋn afara profesiei de chirurg.”, a spus într-un interviu acordat unei publicatii medicale, dr. Alexandru Rotundu.

Recomandări

Adjunctul şefului IPJ Vaslui, cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, comisar şef de poliţie Maximiuc Petru, este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *