miercuri , 1 decembrie 2021 3:58 am
Iasi booked.net
-1°C

Mai multe sute de kilograme de peşti morţi adunate din trei lacuri de acumulare din județul Iași

Sute de peşti morţi au fost văzuţi plutind de către localnici în lacurile de acumularea Tansa-Belceşti, Plopi şi Cicadaia din judeţul Iaşi. În urma sesizării, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad (A.B.A.) au colectat aproximativ 800 de kilograme de peşti din zonele menţionate.

Reprezentanţii A.B.A. Prut- Bârlad au prelevat probe de apă pentru efectuarea unor analize fizico-chimice, iar rezultatele acestora au indicat depăşirea indicatorului CCOCr, care se referă la gradul de oxidare al materiei organice din aport extern, scrie adevaru.ro.

„În urma deplasării în teren s-a constatat prezenţa fenomenului de mortalitate piscicolă, aceasta fiind cauzată de variaţiile de temperatură înregistrate într-un interval scurt de timp, acestea oscilând de la 7 grade C la 21 de grade, dar şi posibilitatea unei viroze apărute la anumite specii de peşti. Aceste oscilaţii de temperatură au determinat şi descompunerea nămolului organic şi a amoniului organic de pe fundul râului provenit anterior de la deversările de ape uzate din amonte”, au menţionat reprezentanţii A.B.A. Prut-Bârlad.

Pe 30 aprilie şi 1 mai au fost colectaţi toţi peştii găsiţi morţi în apă, câţiva fiind duşi la Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi în vederea efectuării unor analize de specialitate. Pentru că acumularea Tansa-Belceşti reprezintă o sursă de apă utilizată pentru obţinerea apei potabile, A.B.A. a înştiinţat societatea APAVITAL cu privire la situaţia apărută pentru a lua măsurile necesare în acest caz. Specialiştii au transmis oamenilor din împrejurimi să nu consume peştii morţi găsiţi în zonele afectate.

Recomandări

VIDEO: Un bolid a luat foc în mijlocul străzii, în Copou

Motorul unui bolid de lux a luat foc în această seară în Copou. Șoferul a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *