joi , 20 februarie 2020 11:28 am
Iasi booked.net
-1°C

MAE: România a răspuns favorabil privind apelul Comisiei Europene de relocare a unor migranţi din Malta

Ministerul Afacerilor Externe informează, printr-un comunicat transmis vineri, că în urma ultimelor evoluţii privind migranţii din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluţii pentru salvarea vieţilor migranţilor, autorităţile ţării noastre răspunzând favorabil privind relocarea a 10 persoane din Malta.

“Autorităţile române au decis să răspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranţi, care să fie relocaţi (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta). Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situaţii, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecţie, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, au mai existat situaţii similare în acest an, iar România a participat la trei astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv două din Italia, pentru un număr de 10 persoane şi unul din Malta, pentru un număr de cinci persoane aflate în nevoie de protecţie, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane.

“Autorităţile române cunosc situaţia din Marea Mediterană şi România a participat activ la discuţiile purtate în vederea identificării unor soluţii, atât pentru evitarea pierderii de vieţi omeneşti, cât şi pentru împiedicarea deschiderii unor breşe care să conducă la încurajarea migraţiei ilegale. Chiar dacă situaţia actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranţi din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte îngrijorător, cu o creştere semnificativă a mortalităţii în rândul migranţilor care aleg această cale”, evidenţiază comunicatul MAE.

Recomandări

Primăria Municipiului Iași a găzduit o importantă dezbatere pe tema cooperării și relațiilor bilaterale dintre România și Norvegia

Marți, 18 februarie, Primăria Municipiului Iași a găzduit o importantă dezbatere pe tema cooperării și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *