joi , 6 mai 2021 12:02 am
Iasi booked.net
-1°C
Foto: EVZ

Mădălin Hodor: „Ion Cristoiu a fost sursă a Securităţii”

Cercetat disciplinar şi administrativ de CNSAS după ce a dezvăluit numele a peste 200 de foşti colaboratori ai securităţii, istoricul Mădălin Hodor explică de ce a fost „linşat” de Evz: Ion Cristoiu a fost, pentru o perioadă, sursă a Securităţii.

 

Mădălin Hodor, cercetător acreditat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi angajat al instituţiei, este supus unei duble anchete – administrative şi disciplinare iar acreditarea de cercetător i-a fost suspendată după ce a îndrăznit să facă publice numele a peste 200 de foşti colaboratori ai Securităţii comuniste, printre care nume sonore ale momentului.

În primă fază, după publicarea listei ce include nume sonore, împotriva istoricului s-a declanşat o campanie media.

„A fost o întreagă campanie media. În zilele „bune”, erau trei articole pe zi, în cele proaste, era unul singur care îmi era dedicat. Asta începând cu data de 12 aprilie. Ciudat este că, pe 16 aprilie, Dan Andronic scria deja în Evenimentul zilei faptul că sunt anchetat. La ora aceea, oficial, nu exista niciun fel de anchetă şi nici nu fusese dat niciun comunicat de presă, pentru că şedinţa Colegiului CNSAS în care s-a discutat problema mea a fost în data de 17 aprilie, deci a doua zi. Deci domnul Andronic a anticipat că voi fi cercetat disciplinar şi administrativ, dar nu a anticipat absolut întâmplător. Asta pentru că, în ziua de 16 aprilie, după-amiază, au apărut două sesizări la Comisia de disciplină a instituţiei pentru care lucrez”, a explicat Hodor într-un interviu acordat Newsweek România.

Întrebat de ce crede că „Evenimentul zilei” a dus acea campanie împotriva sa, Hodor a explicat că EVZ a aflat, prin sursele lor, că pe una dintre listele pe care intenţiona să le publice este şi Ion Cristoiu.

„Ion Cristoiu figurează pe una dintre liste, doar că pe o listă care priveşte foşti colaboratori ai Securităţii. În 1985, s-a recurs la o reevaluare a surselor care erau în legătura UM 0225. În urma acestei reevaluări, o parte dintre surse au fost menţinute, iar alte surse, care nu mai erau considerate utile sau din diverse alte motive, au fost scoase. Ion Cristoiu se află pe una dintre listele cu sursele la care s-a renunţat, fiind scos din evidenţă din 1985, ceea ce nu înseamnă că nu a fost sursă înainte de 1985. Documentul nu spune ce au făcut aceste surse şi în ce perioadă au colaborat cu Securitatea, ci doar că, începând cu anul 1985, aceşti oameni au fost scoşi de pe lista surselor Securităţii”, a explicat Hodor în interviul ce poate fi citit integral aici

Reamintim că lista publicată de Hodor cuprinde aproape 200 de nume ale unor personalităţi postdecembriste care au colaborat cu serviciul secret al regimului comunist.

Între acestea, proaspăt alesul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, academicianul Dan Berindei, ziariştii Cornel Nistorescu, Mihai Pelin şi Radu Ţeposu, scriitorul Ion Coja, criticul literar Ştefan Cazimir, sociologul Dorel Abraham, istoricii Ioan Chiper şi Ioan Caproşu, filosoful Gheorghe Vlăduţescu, consilierul BNR Adrian Vasilescu sau actualul ambasador al României Anca Diana Radu.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Conflict între Iohannis și președintele Ungariei

Janos Ader, președintele Ungariei, i-a trimis, vineri, lui Klaus Iohannis, o scrisoare prin care îi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *