Lege votată azi: Zile libere plătite pentru părinţi când se închid şcolile

Date:

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, în unanimitate, legea care prevede acordarea de zile libere părinţilor, în situaţia închiderii unităţilor de învăţământ.

PSD a transmis că speră ca şi preşedintele Klaus Iohannis să considere acest lcuru o prioritate şi să promulge legea cât mai repede.

Camera Deputaţilor a avut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi proiectul de ”Lege privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ”.

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în unanimitate.

Legea acordă dreptul unuia dintre părinţi de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi.

”Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere semnată de către ambii părinţi, respectiv de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferente cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli ale angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cazul în care se constată, în urma unor verificări, că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile legii.

PSD a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să promulge cât mai repede această lege.

”Părinţii au dreptul la zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii pe toată perioada în care şcolile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus. Costurile vor fi suportate integral de statul român din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006. Sperăm că şi preşedintele Iohannis va considera această lege o prioritate pentru părinţi şi angajatori deopotrivă şi va promulga legea cât mai rapid, pentru a-şi putea produce efecte imediat”, a transmis PSD.

Cursurile în învăţământul preuniversitar sunt suspendate în perioada 11 – 22 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Astăzi, 19 aprilie, se redeschide Muzeul „Nicolae Gane” din Iași

Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, va...

Operație pe coloană vitală pentru Maria, o fetiță care visează să danseze

Maria este o fetiță de 10 ani veselă, deschisă,...

Cătălin Timofciuc (PNL) susține lărgirea drumului din Capăt CUG. Explică cum se poate face.

Consilierul Județean Cătălin Timofciuc susține într-o postare pe rețelele...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Municipalitatea ieșeană, prin Direcția Exploatare Patrimoniu, va organiza pe...