Lansare de carte la Iași: „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”

Date:

Mâine, 14 noiembrie, de la ora 18:30, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va avea loc lansarea cărții „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”, apărută la Editura Doxologia. Volumul reprezintă teza de doctorat a părintelui Doru-Mihai Barna, șef al Departamentului Tabere din cadrul Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.

Potrivit doxologia.ro, mâine, 14 noiembrie, Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași va găzdui lansarea volumului „Lucrarea misionar-pastorală a Bisericii Ortodoxe în tabere pentru tineri”.

Autorul, pr. dr. Doru-Mihai Barna, șef al Departamentului Tabere din cadrul Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală, Arhiepiscopia Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și slujitor la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Parascheva”  – Metocul Maicilor, a precizat că volumul, rezultat al cercetării sale doctorale, e atât despre teoria, cât și despre practica lucrării cu tinerii în Biserică și tabere, iar cei care vor citi paginile cărții vor afla noi orizonturi despre această activitate.

„Tabăra, în calitate de comunitate temporară, trimite către comunitatea stabilă a parohiei, căci tinerii implicați în tabără pot deveni activi în parohii și statornici în perpetuarea unor relații de calitate în comunități stabile. Și aceasta deoarece tinerii, devenind subiecții unor relații autentice în tabără, pot și au nevoia să împărtășească și altora acest fel de viață (celor din parohii) sau celor care rătăcesc, aducându-i în Biserică și devenind astfel misionari. Fiind un instrument misionar, mediul ei înlesnește tinerilor apropierea de Hristos și de Biserica Sa, Trupul Său tainic, pentru că li-L împărtășește acestora prin rugăciune, cuvânt de învățătură și Sfinte Taine. Pastorația în tabere are anumite note sau caracteristici generale, dar și specifice. Misiunea preotului este pretudindeni aceea ce a învăța, sfinți și conduce pe credincioși pe calea mântuirii. Tabăra însă oferă anumite avantaje, anume că tinerii sunt acolo «disponibili» zi de zi, pe toată perioada taberei pentru a desfășura activități împreună, a-l cunoaște mai bine pe preot și a se împrieteni cu el, a asculta un cuvânt de învățătură, a chema numele Domnului împreună, a primi Trupul și Sângele Lui, a-și lămuri prin dialog direct sau eventual în Taina Spovedaniei anumite aspecte care țin de doctrina ortodoxă sau aplicarea acesteia în viața lor. Preotul se poate implica în tabără atât indirect, ca organizator, ca cel care alege și instruiește o echipă de tabără, cât și direct, prin relaționarea cu tinerii, cateheză, Spovedanie, împreună- rugăciune și dialog deschis”, sublinia la momentul prezentării tezei de doctorat, în 2016, pr. Mihai Doru Barna.

La evenimentul editorial vor lua cuvântul, alături de autor, și invitații – pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru de la Facultatea de Teologie ieșeană, coordonator al tezei de doctorat, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și stareț al Mănăstirii Bucium și părintele Mihai Olivian Sandu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vorona Mare, judeţul Botoşani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Horia Constantinescu, şeful ANPC, răspuns la acuzaţiile lui Pescobar: ”Nu culoarea politcă a adus peste 136 de kilograme de produse în afara datei limită!”

Horia Constantinescu, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC),...

Noi investiții pentru turismul balnear, la Iași

Pacienții care vin pentru tratament în Stațiunea Nicolina au...

Peek & Cloppenburg va deschide un flagship store, pe 26 octombrie, în ansamblul mixed-use Palas Iași

Palas Iași își completează portofoliul de branduri de modă...

Calitatea aerului în Județul Iași în luna august 2023

În luna august 2023, monitorizarea calității aerului de către...