sâmbătă , 23 ianuarie 2021 1:42 pm
Iasi booked.net
-1°C

La USAMV Iaşi sunt studiate plantele ornamentale ce ar putea fi folosite în infrastructura urbană verde

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) se implică în găsirea celor mai potrivite soluţii pentru reconcilierea ecologică urbană -faţadele verzi fiind una dintre acestea.

În acest sens, cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi, au amplasat structuri experimentale în imediata vecinătate a serelor didactice pe care le deţine instituţia, unde monitorizează comportarea unor specii ornamentale în condiţiile climatice specifice Europei de Est.

”Prin amplasarea celor două structuri experimentale ne-am propus identificarea unui sortiment de plante ornamentale care să poată fi utilizat cu succes în diverse sisteme de acoperire a faţadelor pentru clădirile aflate în zona climatică temperat continentală din Estul Europei. Pentru acest studiu preliminar s-au construit doi moduli experimentali de formă pătrată în plan, izolaţi în interior şi acoperiţi cu panouri termoizolante. Fiecare faţadă are patru paliere egale suprapuse, cu un spaţiu între ele pentru udarea substratului. Structurile au fost montate astfel încât fiecare faţadă să fie orientată către un punct cardinal”, a declarat şef lucr. univ. Dr. Mirela Cojocariu cadru didactic la Facultatea de Horticultură şi membru al ”International Society for Horticultural Science”.

În cadrul experimentului au fost plantate câte cinci specii floricole pe fiecare modul, toate cele patru faţade ale unui cub fiind identice. Cercetarea se află deja în al doilea an de studii şi observaţii. ”Pe parcursul desfăşurării experienţei se urmăreşte influenţa factorilor de mediu şi a substratului folosit asupra modului de comportare, pe fiecare faţadă, al fiecărei specii în parte – vigoare, coeficient de prindere, grad de acoperire şi alte aspecte importante”, a mai punctat Mirela Cojocariu.

Având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă şi faptul că sunt variaţii mari de temperatură de la un an la altul, estimăm că este nevoie de minim 3 ani pentru a obţine primele rezultate concludente. În general, faţadele verzi, ca şi celelalte elemente din infrastructura urbană verde ar putea aduce comunităţii numeroase beneficii, dintre care amintim îmbunătăţirea calităţii aerului, reţinerea microparticulelor şi mărirea biodiversităţii.

În contextul actual, al urbanizării excesive care a generat numeroase efecte negative, combaterea poluării urbane a devenit o prioritate pentru numeroşi cercetători. În funcţie de locaţie şi dimensiune, spaţiile verzi urbane nu au doar funcţii estetice ci şi o influenţă benefică asupra climei, reducând poluarea şi efectul de insulă urbană.

Mărirea suprafeţelor verzi, în zonele urbane poate diminua unele dintre consecinţele negative ale urbanizării, însă din cauza spaţiului limitat existent în prezent la nivelul oraşelor mari, extinderea suprafeţelor înverzite pe faţadele şi pe acoperişurile clădirilor devine o soluţie viabilă pentru rezolvarea, măcar parţială, a acestei probleme. La nivel mondial, numeroase posibilităţi de a “planta” pe verticală sunt în mod constant dezvoltate, testate şi aplicate.

USAMV Iaşi îşi propune prin acest studiu preliminar, găsirea unor specii ornamentale şi soluţii peisagistice de valorificare a acestora în amenajări pe verticală.

Recomandări

Filarmonica „Moldova” din Iași – Stagiunea 2020 – 2021

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași va susține joi, 28 ianuarie 2021, ora 19,00 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *