marți , 21 septembrie 2021 5:59 am
Iasi booked.net
-1°C
Foto: Facebook

Justiția PSD-ALDE, în acțiune! Judecător CSM: „Tot mai mulţi colegi, îngrijoraţi. Un site m-a avertizat că sunt cercetat chiar înainte să fiu înştiinţat oficial”

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin poziţii incomode pentru coaliţia PSD-ALDE, a dezvăluit că tot mai mulţi colegi i-au mărturisit îngrijorarea din perspectiva independenţei lor.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacţionat după valul de ştiri privind cercetarea unor magistraţi de către Inspecţia Judiciară în urma unor sesizări sau autosesizări, în contextul acuzaţiilor potrivit cărora structura ar face jocurile PSD.

„Văd în ultimul timp din ce în ce mai multe ştiri în legătură cu efectuarea unor verificări prealabile de către Inspecţia Judiciară, prezentate a fi declanşate în urma unor sesizări sau autosesizări. Inclusiv eu am fost avertizat public prin intermediul unui anumit site că sunt obiectul unor verificări, anterior oricărei înştiinţări oficiale, informaţie care s-a dovedit ulterior că este reală”, a declarat Bogdan Mateescu.

În acest context, judecătorul a ţinut să reamintească tuturor despre existenţa ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, aprobat de CSM. Astfel, potrivit art. 48 ind. 2 din capitolul III ind. 1, comunicările din oficiu pot viza doar faptul exercitării acţiunii disciplinare, toate celelalte, legate de procedurile prealabile sesizării Secţiei CSM efectuându-se exclusiv la cerere, în temeiul legii informaţiilor publice.

„Cu toate acestea, observ că entităţi din presă sunt foarte inspirate, formulând cereri punctuale, confirmate într-un timp mai scurt sau mai lung. Alteori, informaţia despre verificări prealabile sau cercetări disciplinare este prezentată în media mai întâi ‘pe surse’ şi apoi este prezentată drept confirmată de către Inspecţia Judiciară, la cererea instituţiilor media. Reamintesc punctul meu de vedere, pe care mi-l menţin, în legătură cu scurgerile de informaţii illo tempore din dosare penale, în sensul criticării acestei practici. Aceasta fiind convingerea mea, consecvent fiind, nu pot să nu remarc anumite situaţii atipice, anormale, în legătură cu apariţia unor informaţii legate, de această dată, de procedurile disciplinare vizându-i pe magistraţi în cazuri concrete, oricare ar fi aceştia”, a precizat Bogdan Mateescu.

Judecătorul a subliniat că un inculpat este prezumat drept nevinovat până la o hotărâre definitivă de condamnare, astfel că un magistrat, cu atât mai mult, nu poate fi etichetat din perspectiva disciplinară până la o hotărâre definitivă de sancţionare.

„Cred sincer că aceste situaţii trebuie să fie atent analizate, tot mai mulţi colegi mi-au mărturisit îngrijorarea din perspectiva independenţei lor”, a conchis Bogdan Mateescu.

 

Sursa: Epoch Times

Recomandări

Ciolacu, despre partidul lui DRAGNEA: ”Dacă doi n-au reuşit, să încerce şi al TREILEA, nu? Poate reuşeşte”

Anunţul lui Liviu Dragnea privind crearea unui nou partid este „prea mult”, a declarat, joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *