luni , 17 ianuarie 2022 12:46 am
Iasi booked.net
-1°C
Foto: orientalreview.org

Jurnaliști de la Reuters, condamnați la 7 ani de închisoare de o instanță din Myanmar

Un judecător din Myanmar a condamnat luni doi jurnalişti ai agenţiei Reuters la şapte ani de închisoare fiecare pentru obţinere de documente de stat secrete, informează dpa, potrivit Agerpres. Sentinţa nu este definitivă.

Wa Lone (32 de ani) şi Kyaw Soe Oo (28 de ani) au fost reţinuţi în Yangon în luna decembrie pentru încălcarea legii privind secretul oficial.

Cei doi jurnalişti au fost arestaţi pentru presupusa deţinere de documente secrete referitoare la situaţia din statul Rakhine, nord-vestul Myanmarului, unde o operaţiune de reprimare brutală din partea armatei a forţat 700.000 de membri ai comunităţii musulmane rohingya să-şi părăsească locuinţele.

Ei investigau asupra unui masacru comis împotriva membrilor minorităţii musulmane din satul Inn Dinn. La câteva zile după arestarea lor, armata a recunoscut că militari şi săteni budişti au ucis cu sânge rece captivii rohingya pe 2 septembrie 2017, iar şapte soldaţi au fost condamnaţi la zece ani de închisoare pentru acest masacru, relatează AFP.

Acest verdict survine într-un context de mare tensiune între Myanmar şi comunitatea internaţională: săptămâna trecută, anchetatorii ONU au publicat un raport care evocă un „genocid” împotriva rohingya şi au acuzat în mod direct armata, dar şi tăcerea lui Aung San Suu Kyi, aflată în fruntea guvernului civil din 2016.

„Continuăm să cerem eliberarea lor”, a reacţionat Knut Ostby, reprezentantul ONU în Myanmar, la scurt timp după anunţul verdictului.

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, aflaţi în detenţie preventivă din decembrie 2017, riscau o sentinţă de 14 ani de închisoare la sfârşitul unui proces foarte controversat, într-o ţară în care independenţa sistemului judiciar este pusă sub semnul întrebării.

Agenţia internaţională de presă Reuters a denunţat luni „acuzaţiile fabricate” împotriva jurnaliştilor săi condamnaţi luni la şapte ani de închisoare.

„Aceşti doi jurnalişti admirabili au petrecut deja aproape nouă luni în închisoare în baza unor acuzaţii fabricate în totalitate, destinate să-i reducă la tăcere şi să intimideze presa”, a reacţionat Reuters într-un comunicat.

 

Sursa: România TV

Recomandări

Mandat de executare pus în aplicare de către polițiști

În cadrul activităţilor operative desfăşurate în cursul zilei de ieri, polițiștii din cadrul Biroului de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *