duminică , 31 mai 2020 1:43 pm
Iasi booked.net
-1°C

Isărescu anunţă că România se îndreaptă spre recesiune: “Veniturile fiscale au coborât sub 30%. Asta nu e țară europeană”

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi într-o conferinţă de presă la BNR, că România nu se află încă în recesiune, în ciuda faptului că industriile dependente de situţia economiilor europene au avut de suferit în ultima perioadă.    

Cifrele de până acum nu arată o recesiune, ci o scădere a producției față de anul prececdent în două trimestre. Economia este închegată ca orice economie națională. La noi e clar că partea care a suferit declinul este partea dependentă de alte economii europene în special de cea germană. Atunci pentru a nu fi prăpăstioşi, haideți să vedem ce a declarat ministrul de finanțe german. Încă nu e clar că vom avea recesiune și chiar dacă ar fi o încetinire avem resurse decente, oamenii au spațiu fiscal au și un ușor surplus fiscal iar datoria a scăzut.“,a  declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

El a atras însă atenţia că România se îndreaptă către recesiune din cauza dependenţei capacităţilor de producţie de piaţa germană.

Sunt semnale că ne ducem în această direcție, în special datorită faptului că sunt multe capacități de producție dependente de piața germană. Componentele auto de exemplu, dacă le scad exporturile bineînțeles că vom avea de suferit. Până și cutiile de viteză produse undeva prin Transilvania, probabil că nu o să mai meargă destul de bine.“, a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat că nu există în acest moment pericolul ca pensiile și salariile să nu poată fi plătite în România, dar a atras atenţia asupra problemelor fiscale care vor afecta bugetul. Mugur Isărescu a criticat situaţia veniturilor fiscale care au coborât sub 30% din PIB.

Nu cred că ajungem acolo unde nu se va putea plăti pensii și salarii. Nu există alternativă valabilă sănătoasă la un mixt echilibrat între politica monetară și politica fiscală. Încercăm să compensăm dar de la un punct încolo putem face mai mult rău decât bine. Avem o problemă în domeniul fiscal. Nu atât deficitul, cât calitatea bugetului. Dacă vă uitați în buget veniturile fiscale au coborât sub 30%, undeva la 26%.  Asta nu e țară europeană. În anul 2000 asistam la dezbaterile pe buget. Atunci veniturile erau 32% din PIB și solicitările erau de 45%. Marea filosofie bugetară era cum să satisfaci 42% cu 32%. Acum e și mai rău.“, a subliniat Mugur Isărescu.

În şedinţa din 3 octombrie 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

-Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;

-Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;

-Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

loading...

Recomandări

Ce decizii a luat BNR pentru a reduce impactul situației actuale asupra companiilor românești

Ieri, 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *