Investiții de peste 30 milioane de lei ale companiei Veolia în sistemul de termoficare al Iașului

0
216

Compania Veolia Energie Iași anunță depășirea nivelului de investiții stabilit în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – producție, transport, distribuție și furnizare în Municipiul Iași”,  nr. 61634/06.07.2012, modificat prin acte adiționale. Nivelul inițial stabilit ca obiectiv al investițiilor era de 27.687.000,00 lei, însă compania a realizat până la finalul anului 2017 investiții în sumă de 30.597.908,22 lei.

Comparativ cu anul 2012, când operatorul privat a preluat sistemul de termoficare, randamentul global al CET 2 a crescut de la 62,9% la 65,65%, nivelul anual al apei de adaos din rețea raportat la volumul total a scăzut de la 23% la 3,09%, iar gradul de continuitate a furnizării energiei termice a crescut până la 96,6%. Numeroasele proiecte de modernizare și reabilitare care au dus la creșterea randamentului sistemului și la scăderea în mod semnificativ a pierderilor de pe rețea au determinat inclusiv premiera națională din anul 2017, când, în Iași, tariful la gigacalorie pentru populație a scăzut de la 265,00 lei (TVA inclus) la 245,39 lei (TVA inclus).

Compania Veolia Energie Iași va continua programele de modernizare și reabilitare a rețelelor de termoficare și în acest an.

„Inclusiv în luna martie a acestui an, compania a anunțat finalizarea lucrărilor de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică derulate  de către Municipiul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2017-2019, pe magistrala I, 2xDN 500, între Pod Roș și Podul de Piatră. Lucrările  vor continua cu reabilitarea a încă 12000 metri de traseu rețea primară, în special în  cartierul Dacia, b-ul Mangeron, străzile Arcu, Calea Chișinăului, Țuțora, respectiv încă 12500 metri de  traseu rețea secundară în cartierele Tătărași și Nicolina 1. Toate aceste lucrări vor limita pierderile de căldură și vor  creste gradul de continuitate al serviciului, implicit  creșterea randamentului sistemului.” au precizat reprezentanții operatorului privat de termoficare.

Compania Veolia Energie Iași a convins mai multe instituții publice și private că este o soluție pentru clădirile mari în vederea furnizării de agent termic și de apă caldă, în portofoliul de clienți deja racordați la sistemul centralizat de încălzire numărându-se: hoteluri, centre comerciale, complexuri de birouri, instituții sanitare (Spitalul CFR, Spitalul Sf Spiridon –Clinica de chirurgie plastică), religioase (Bisericile Sf. Iulian din Tars, Învierea Domnului, Sf. Nicolae), de învățământ (15 creșe, grădinițe, școli și licee), culturale (Ateneul Tătărași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”) hale industriale, service-uri auto și restaurante.

Pe de altă parte, eficiența sistemului de încălzire pe orizontală este subliniată inclusiv de parteneriatele pe care Veolia Energie Iași le-a încheiat cu două ansambluri rezidențiale diferite. Prin această variantă, clădirile nu emit gaze poluante sau cu efect de seră în interiorul orașului, oferind, în același timp, rezidenților un sistem modern de încălzire, care poate fi integrat inclusiv în conceptul de Smart House, și care poate fi controlat de la distanță.

Conform sondajelor lunare realizate de compania Veolia, facturile celor racordați la sistemul centralizat de încălzire au fost în mod consecvent mai mici decât facturile celor cu centrale termice individuale, pentru toate lunile de iarnă:  „În luna februarie, într-un bloc de pe strada Nicolina, numărul 93, ales prin sondaj, consumul mediu pentru clienții Veolia a fost de 271,57 RON, cu 12,7% mai puțin față de locatarii cu centrală individuală, care au plătit 311,08 RON. Mai mult, economia de 40 de lei a celor racordați la sistemul centralizat nu include costurile de reparații și revizii ale centralelor termice.” au exemplificat reprezentanții Veolia Energie Iași.

În 2018, operatorul privat își propune să continue creșterea eficienței globale a sistemului de termoficare al orașului, dar și creșterea calității serviciului la clientul final prin modernizarea sursei de producere în cogenerare din CET 1, reabilitarea rețelelor termice, programe de reabilitare a conductelor din subsolurile blocurilor, reabilitare a conductelor de distribuție a apei calde de consum în blocuri, montare de stații de tratare, montare de pompe de recirculare apa caldă și de robineți termostatici, achiziția și montarea de contori de energie termică cu citire la distanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.