miercuri , 19 ianuarie 2022 1:37 am
Iasi booked.net
-1°C

Întâlnire cu ARTA la Galeria „Theodor Pallady”: „Copilăria”, prin ochii artiștilor Cornel Flocos și Leontin Păun (FOTO)

Galeria de Artă „Theodor Pallady” de pe strada Lăpușneanu din Iași a găzduit sâmbătă seara o expoziție de lucrări a doi artiști: pictorul Cornel Flocos și artistul plastic Leontin Păun, ambii expunând lucrări pe tema Copilăria. Evenimentul a fost prezentat de către criticul de artă dr. Maria Bilașevschi. Publicul are posibilitatea să achiziționeze anumite lucrări expuse în vernisaj.

A fost o expoziție care a ieșit dintr-un șablon tipic de galerie, o expoziție caldă despre Copilărie la care au fost expuse creații ce ne duc înapoi în copilăria îndepărtată, provocând cele mai strălucitoare emoții și amintiri plăcute. Fiecare imagine nu este doar îmbibată cu o incredibilă sensibilitate, căldură și confort, dar și cu o picătură de nostalgie. Galeria de Artă „Theodor Pallady” a devenit neîncăpătoare, adunând vizitatori atât din lumea specială a artei, cât și simpli curioși, admiratori de frumos.

În vernisajul de sâmbătă seara, artistul Leontin Păun a expus cinci lucrări, printre care merită să evidențiem ”Copilăria”, ”Moartea”și ”Sis”. Sunt lucrări care continuă seria din astă-primăvară, când artistul a mai organizat o expoziție de artă, și anume cea a personajelor și a măștilor care dezvăluie cel mai bine tema copilăriei: o lume a fragilității, a bunătăii, dar mai ales a creativității.

„Lucrarea ”Copilăria ” m-a copleșit prin simplitatea ei: ea dezvăluie un oraș de copii, o lume proiectată de Leo într-un univers al bucuriei și al purității, artistul concentrându-se asupra micilor detalii ce definesc copilăria” , a afirmat criticul de artă Maria Bilașevschi.

Leontin Păun este un artist cu o vastă recunoaștere națională și internațională, cu peste 35 de expoziții personale și de grup, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, cadru universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Din anul 2010 activează ca profesor la Școala/Grădinița Atelier nr. 1 din Iași.  Din 1998 și până în prezent a avut mai multe expoziții atât în țară (Iași, București, Buzău, Timișoara, Constanța etc.), cât și peste hotare (Chișinău, Serbia, SUA), care l-au făcut să fie recunoscut de public și apreciat în lumea artiștilor.

A fost câștigătorul mai multor premii și distincții: Marele Premiu, Școala Internațională de Artă, Techirghiol, Constanța (2008); Premiul de excelență, Expoziția Internațională Eminesciana, Iași (2011); Premiul de Excelență, Expoziție organizată de MAE și Institutul Hurmuzachi, Serbia (2013).

Pictorul Cornel Flocos este un artist care s-a născut în Republica Moldova, avându-i ca profesori, la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, pe Sergiu Bădrăgan și Anatol Ghimpu, o personaliate cunoscută în lumea artei. Ulterior, absolvește Universitatea de Arte Plastice ”George Enescu” din Iași, cu specializarea Arte Murale.

Trei ani la rând (2002-2004) a organizat expoziții personale „Pictură de șevalet și Pictură religioasă” la Biserica Izvorul Tămăduirii din Iași. În perioada 2004-2007, organizează alte expoziții, cu genericul ”Pictură de șevalet”,  în Centrul cultural German și Sala Polivalentă din Iași, precum și Romexpo, București. Din 1994 până în 2009 participă la 10 tabere de creație în localități precum: Humor, Voroneț, Vatra Moldoviței, Sighișoara, Roșia Montană, Orheiul Vechi (Republica Moldova) etc. În palmaresul pictorului se regăsesc lucrări în diferite colțuri particulare din România și din străinătate: Republica Moldova, SUA, Belgia, Irlanda, Germania. Una din lucrările artistului (”Monolog”) se află în colecția Muzeului Colegiului Național de Arte „Alexandru Plămădeală” din Republica Moldova.

Cea mai specială realizare a artistului cu origini în Basarabia însă este pictura religioasă. De-a lungul anilor, pictorul iconar Cornel Flocos a pictat catapetesme și icoane în mai multe biserici și mânăstiri:

Catapetesme: – 2007 – 2008, Iaşi, Parohia “Izvorul Tămăduirii”.

–         2009 – 2010, Vaslui, Parohia “ Sfântul Ioan Botezătorul”.

–         2011 – 2012, Forăşti, Iaşi, Parohia “ Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

–         2012 – 2014, Huşi, Parohia “Sfântul Apostol Andrei”.

Icoane: – mănăstiri din Grecia: Muntele Atos, Thesalonik.

–         colecţii particulare: Berlin, Irlanda, Belgia, America, Republica Moldova.

În Galeria de Artă Theodor Pallady însă pictorul a adunat 39 de lucrări din pictura de șevalet, dedicate tematicii Copilăriei, la care a lucrat mai mulți ani. Titlurile sugestive: ”Suflet”, ”Răsărit de soare„, ”Culorile toamnei”, ”Urcuș spre cer”, ”Vatră”, ”Cuib”, Nostalgie”, ”Moară de vânt”, „Îngerul păzitor” etc. ne transpun într-un topos rustic, liniștitor și transmit emoții de iubire și pe alocuri de naivitate. Lucrările acestui artist deschid ușa în țara magică a basmelor și reînvie istorii incredibile și povești spuse de bunici și adorate de nepoți înainte de culcare. Imaginile sunt luminoase, calde și vibrante, de exemplu în lucrarea ”Întâlnire”, care îi invită la un dialog atât pe copii, dar mai ales pe cei adulți.

„Această școală românească din Republica Moldova are o tradiție îndelungată în ceea ce privește tehnica și lucrul cu materia. Nimic nu este întâmplător în lucrările lui Cornel Flocos, sunt lucrări exersate cu o tehnică la care nu ajungi atât de ușor, care derivă din pictura bisericească, a catapetesmelor și a bisericilor. Lumea lui Cornel Flocos este o lume la care ne-am dori să ne întoarcem oricând, este o lume subliniată prin cromatica spațiilor aparte, este o lume în care artistul caută să se exprime pe sine prin intermediul pastei și al conceptului. Copilăria lui continuă și acum…este și copilăria pe care o vede prin lupa emblemelor autentice ale spiritului . Aceste tușe groase în unele lucrări, atât de pline de substanță, relevă ceea ce ochiului îi este imposibil să perceapă”, a mai menționat criticul de artă Maria Bilașevschi.

Este o expoziție binevenită pentru Iași, binevenită mai ales într-un an cu o încărcătură istorică.  Este un vernisaj care poate fi vizitat timp de zece zile la Galeria de Artă Theodor Pallady de pe strada Lăpușneanu 7-9. „Pictura mea invită la dialog…dialogul trebuie să transmită o emoție, iar emoția să aibă un efect sufletesc”, crede pictorul Cornel Flocos.

 

Un reportaj de Elena GODZIN

Recomandări

Balul de La Castel adună anul acesta 400 de invitați de marcă pentru a oferi sprijin copiilor în dificultate (VIDEO)

Pe 14 iunie are loc Balul de La Castel, eveniment filantropic de amploare care reunește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *