vineri , 22 octombrie 2021 12:26 pm
Iasi booked.net
-1°C

Infecţia nosocomială poate fi prevenită în proporţie de 50% printr-o igienă corectă a mâinilor, spun medicii de la Cuza Vodă

Igiena corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor nosocomiale cu 50%, iar prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul poate fi prevenit şi milioane de vieţi salvate în fiecare an, au arătat medici ai celei mai mari Maternităţii din zona Moldovei, Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, în contextul Zilei Internaţionale a Igienei Mâinilor.

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a organizat o conferinţă cu tema „Sepsisul şi modalităţile de prevenire a acestuia”, pentru a marca, astfel, evenimentul, care se sărbătoreşte anual pe 5 mai.

Cu acest prilej, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, Bogdan Doroftei, a arătat că, prin măsuri simple şi la îndemâna tuturor, sepsisul poate fi prevenit şi milioane de vieţi pot fi salvate în fiecare an, subliniind că igiena corectă a mâinilor poate duce la scăderea infecţiilor cu 50%, scrie agerpres.ro.

Totodată, acesta a menţionat că incidenţa infecţiilor nosocomiale este una redusă în Spitalul Cuza Vodă din Iaşi, sub media pe ţară şi cea europeană.

„Avem un control permanent, consecvent, continuu, şi monitorizarea germenilor care pot să dea infecţii nosocomiale, precum şi rezistenţa la antibiotice. Avem întâlniri săptămânale pe această temă, organizăm controale încrucişate pentru a asigura în permanenţă că nu vom fi surprinşi în niciun fel de o astfel de infecţie. „, a declarat Bogdan Doroftei.

Conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infecţiile afectează, în fiecare an, 30 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care aproximativ 3 milioane de nou-născuţi. Infecţiile ucid 500.000 nou-născuţi şi produc unul din 10 decese materne.

„Mâinile curate salvează vieţi. Dacă suntem cu mâna murdară, putem ucide şi nu să salvăm vieţi. Din păcate, infecţiile nosocomiale sunt, coincidenţă, din ce în ce mai crescute. (…) Putem face ceva pentru a preveni această infecţie nosocomială. S-a constatat, de fapt, că infecţia nosocomială poate fi prevenită în proporţie de 50% printr-o igienă corectă a mâinilor, pe care nici acum, în acest secol, nu o facem aşa cum trebuie şi cu simţ de răspundere. OMS atrage atenţia că, în 2050, vor muri anual 10 milioane de persoane datorită infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotice. Aşa este. Pe zi ce trece, germenii au devenit rezistenţi la antibiotice. Trebuie să vedem cum facem acest management al antibioticelor. Cel mai simplu lucru, însă, pentru a preveni infecţia de spital este să spălăm corect şi să dezinfectăm mâinile corect”, a declarat prof.univ.dr. Maria Stamatin, şefa Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Recomandări

Spitalul CLINIC de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” IAȘI scoate la concurs un post de PSIHOLOG

Cei interesați pot depune dosarul de înscriere până în data de 9 septembrie 2021, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *