joi , 20 ianuarie 2022 9:15 pm
Iasi booked.net
-1°C

În una dintre cele mai sinistre clădiri din Iași va fi un muzeu dedicat Pogromului din iunie 1941: milioane de lei vor fi cheltuite pentru reabilitare

Al treilea monument istoric, alături de Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” și Muzeul „Vasile Pogor”, care se află în curs de restaurare, este sediul fostei Chesturi din Iași de pe stada Vasile Alecsandri 6. Pentru restaurarea acestor trei importante repere ale identității noastre culturale se vor cheltui aproximativ 27 milioane de lei. Lucrările de reparare, consolidare și mansardare  ale clădirii de pe strada Vasile Alecsandri vor fi finanțate cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Consiliul Județean Iași a semnat marți contractul de finațare pentru reabilitarea acestui monument istoric. La semnarea contractului de finanțare a lucrărilor de la fosta Chestură au fost prezenți Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași, Vasile Asandei de la ADNRE și Lucian Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, care a fost prezent la toate celelalte evenimente.

Sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista ”Viața Românească”, după restaurare, va deveni „Casa Muzeelor”. Clădirea are o suprafață construită de 1.160 merti pătrați și o suprafață totală de 3.988 metri pătrați. Până acum, zidurile clădirii din strada Vasile Alecsandri au fost restaurate, iar șarpanta din lemn a fost înlocuită cu una metalică, respectându-se standardele de rezistență și stabilitate. Consiliul Județean Iași a decontat lucrări de peste opt milioane de lei, din totalul de 16 milioane de lei pe care îi alocă Uniunea Europeană.

„Regiunea de Nord-Est a avut alocată, pentru perioada de finanțare 2014-2020, suma de 60 milioane de euro pentru patrimoniul cultural, însă am reușit să contactăm de două ori mai multe fonduri și iată că și lucrări începute de ceva timp au șansa să primească finanțare nerambursabilă. Această investiție face parte din categoria proiectelor retrospective. Este o satisfacție pentru noi, deoarece reușim, prin Programul Operațional Regional, să ne refacem patrimoniul cultural”, a spus Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

„Acesta este al treilea monument istoric din subordinea Consiliului Județean pentru care semnăm un contract de finanțare, monument care va fi restaurat și pus în valoare cu fonduri europene. Aducem astfel, în prim-plan, în anul care marcăm Centenarul Marii Uniri, moștenire lăsată de înaintași, aceste importante repere ale identității noastre culturale”, a declarat Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași.

După finalizarea lucrărilor, în acest imobil va funcționa Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 și vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparținut junimiștilor. De asemenea, vor mai fi amenajate încăperi dedicate perioadei pașoptiste, literaturii române din Basarabia, precum și documente legate de istoria literaturii române până la mărturii ale Holocaustului. În clădire se va afla și un muzeu dedicat Pogromului din iunie 1941. Muzeul va mai găzdui și literatura evreiasă din România, deoarece în perioada 28 iunie – 06 iunie 1941, pe străzile Iașului, în curtea fostei Chesturi de Poliție, în așa-numitele „trenuri ale morții”, au fost asasinați peste 13.000 de evrei, la ordinul guvernului condus de Ion Antonescu.

Președintele CJ Iași a mai subliniat că Muzeul Literaturii Române se va îmbogăți, prin intermediul acestui proiect, cu 97 de camere, pe lângă cele 39 pe care le deține în prezent. În aceeași ordine de idei, Lucian Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, s-a arătat încântat că acest spațiu este refăcut.

Printre expozițiile permanente ale viitoarei „Case a Muzeelor”, se numără sala destinată primelor tipărituri care va cuprinde o colecție de cărți vechi și proiecții video, o sală a alfabetului unde vor fi expuse documente în care va putea fi observată tranziția de la slovele chirilice la caracterele latine și sala ”Dacia Literară”. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale.

 

Un material de Elena Godzin

Recomandări

S-a dat ordinul de începere a lucrărilor la Bojdeucă

Ansamblul muzeal „Ion Creangă” va fi supus unui amplu proces de reabilitare care presupune restaurarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *