În starea de alertă, rău platnicii nu pot fi debranșați de la utilități

Date:

În timp ce oamenii de rând îşi plătesc facturile la zi, legea a devenit paravan pentru firmele rău platnice. Furnizorii se plâng că au înregistrat deja pierderi de zeci de milioane de euro, pe care însă le vom deconta tot noi.

Zăpăciţi de trecerea la piaţa concurenţială a energiei şi de bâlbâielile autorităţilor pe acest segment, consumatorii resimt din plin scumpirea curentului. Sunt facturi mai mari şi cu 18 procente faţă de cele de anul trecut.

Din cei aproape 6 milioane de consumatori casnici sunt doar câţiva care au rămas în urmă cu plata facturilor. O spun furnizorii, care acum acuză că din cauza stării de alertă înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro. Mii de firme nu şi-au mai plătit facturile şi nici nu pot fi deconectate de la reţea.

Carla Parnică – manager marketing: 25% dintre aceştia nu îşi onorează plata facturilor de utilităţi. Sunt şi firme cunoscute. Vorbim de facturi mari de sute de mii de lei sau chiar milioane. Clienţi industriali, care au activităţi majore, sunt nişte giganţi şi refuză plata utilităţilor.

Înainte de pandemie, o întârziere de cinci zile la plata facturii echivala cu deconectarea. Acum sunt zeci de mii de firme pe lista neagră, cu întârzieri de până la 8 luni.

Niculae Havrileţ – secretar de stat ministrul Energiei: Acolo sunt nişte abuzuri şi sigur modificarea unor paragrafe din lege trebuie luată în considerare. Acolo unde consumul de energie electrică nu e vital sau strategic, ar putea fi luată în calcul o decuplare.

Textul ordonanţei rămâne neschimbat

Potrivit ordonanţei de urgenţă 70, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să asigure aceste servicii, iar în cazul în care se impune deconectarea, aceasta va trebui amânată până la finalul stării de alertă. Ţara noastră se află în stare de alertă încă din luna Mai a anului trecut.

Cristian Ene – avocat: Imediat după încetarea stării de alertă, furnizorii vor trece la executări silite ale bunurilor mobile şi imobile ale beneficiarilor care nu şi-au plătit aceste utilităţi.

O luptă surdă pe care furnizorii sunt obligaţi s-o poarte ca să îşi recupereze banii pentru energia livrată. Problemele sunt însă mult mult mai mari. Mulţi dintre datornici au intrat în insolvenţă, iar datoriile nu vor fi recuperate. Mai rău e că la filnal, dacă situaţia continuă, pierderile s-ar putea regasi in facturile oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Curse regulate spre AEROPORT și înapoi în ORAȘ cu autobuzul 50

Dacă aveți programate călătorii cu avionul, nu uitați că...

RAFILA, noi săgeți către Arafat: „Noi de unde să știm că nu mai sunt BANI la UPU, dacă dânșii nu ne notifică?”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a pledat din nou, luni,...

Ședință CJ IAȘI: Teatrul “Luceafărul” va intra într-un amplu proces de reabilitare și MODERNIZARE

Consiliul Județean Iași a votat astăzi, în ședință ordinară,...