În 2018, Iașul a avut mai puţini turişti străini decât în anul precedent

0
185

Bilanţul anului 2018, în ceea ce priveşte turismul local, aduce în atenţia publicului un trist adevăr: în acest an a scăzut numărul turiştilor străini cu un procent, comparativ cu anul trecut. Ba mai mult, potrivit celor care lucrează la pensiunile ieşene, a scăzut nu doar numărul străinilor, dar şi al românilor care vizitează capitala Moldovei.

Potrivit statisticilor, în luna octombrie a acestui an, comparativ cu luna corespunzătoare din 2017, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere cu 1,2%. Menţionăm că în octombrie, la Iaşi, se desfasoară Sărbatorile Iaşului – Sfânta Parascheva, ceea ce aduce în capitala Moldovei in fiecare an turişti de pretutindeni, scrie adevarul.ro.

Tot în statistici găsim că în perioada 1-31 octombrie a acestui an, numărul rezervărilor la hoteluri şi pensiuni a crescut cu 3,5%.

Potrivit reprezentanţilor pensiunilor ieşene “numărul turiştilor a scăzut în acest an, fie români sau străini. Gradul de ocupare a fost mic chiar şi în luna octombrie, când la Iaşi, teoretic au fost mulţi pelerini din alte oraşe, chiar din alte ţări. Nu ştim la ce să ne aşteptăm în 2019“, menţionează mulţi dintre cei care au pensiuni in zona Bucium, in afara Iaşiului.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna octombrie a acestui an au însumat 35.768 persoane, în creştere cu 1,2% faţă de cele din luna octombrie a anului trecut. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna octombrie 2018, 83,2% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 16,8%, spre deosebire de 17,8% în luna octombrie 2017, mai scrie adevarul.ro.

În timp ce statistica prezintă o scădere de 1% a turiştilor străini la Iasi, reprezentanţii unei pensiuni situate în centrul Iasului spun că “numărul turiştilor străini a scăzut drastic în 2018, nu doar cu 1%. Motivul ar fi că în Iaşi sunt foarte mulţi care închiriază apartamente în regim hotelier, care nu sunt înregistrate nicăieri. Astfel, pensiunea, care e plătitoare de TVA rămâne fără clienţi, dar plăteşte taxe la stat. Nimeni nu controlează închirierile de apartamente în regim hotelier, iar 2018 a fost un an dezamăgitor”.

Turiştii străini provin în proporţie 80,9% din ţări situate în Europa, şi de obicei vin în Iaşi deoarece participă la evenimente, congrese, în interes de serviciu. “Nu stau mai mult de 2 zile. Am avut un singur client în vară, care a stat două săptămani şi a vizitat Iaşul şi împrejurimile”, spune angajata pensiunii din centrul oraşului. În structurile de primire turistică, în luna octombrie a acestui an au fost înregistrate 60.826 înnoptări, în creştere cu 6,2% faţă de luna octombrie 2017, durata medie a cazării în structurile de primire turistică fiind de maxim 2 zile, atat pentru turistii români, cât şi pentru cei străini.

În timp ce reprezentanţii pensiunilor se plâng de lipsa de clienţi, cei care lucrează la hoteluri susţin că nu au simţit o scădere a numărului de turişti in 2018. “Hotelul a fost mereu ocupat. Nu cred că a scăzut numărul turiştilor la Iaşi” au precizat angajaţii hotelului Traian.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna octombrie 2018 a fost de 47,7% pe total structuri de cazare turistică, mai ridicat cu 2,6% în comparaţie cu cel din luna octombrie 2017 (45,1%).

Pe tipuri de structuri de primire turistică, cei mai ridicaţi indici de utilizare netă a locurilor de cazare în luna septembrie 2018 s-au înregistrat la hoteluri (56,6%) şi vile turistice (34,4%).

Gradul de ocupare a fost mai ridicat la hoteluri, în timp ce la pensiuni în afara numărului scăzut de turişti prezenţi în 2018, au scăzut şi numărul petrecerilor organizate de firme la final de an. “Cei mai mulţi patroni au dat vouchere de vacanţă angajaţilor, astfel nu au mai organizat petreceri de sfârşit de an” au menţionat cei de la pensiunile ieşene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.