marți , 11 august 2020 9:36 am
Iasi booked.net
-1°C

Imagini incredibile pe râul Bahlui. Mii de pești morți zac la malul apei. Cei care mai dau semne de viață sunt adunați în saci de “pescari”

Profesorul Silviu Gurlui, profesor de mare renume la Cuza, ne arată oroarea care se petrece pe râul Bahlui. Mii de pești morți plutesc pe malul Bahluiului, iar apa este neagră!
Apa e neagra. Malurile sunt albe cu pesti morti. Dezastru ecologic. Bahluiul miroase si poarta mai la vale, spre Jijia, pestii morti, gunoaie, lucruri inca neidentificate. Apoi se varsa in Jijia. Dupa ce se amesteca, alti pesti la vale pe ambele maluri zac. Miros puternic de hoit. Mai la vale de un pod, 10-15 oameni culeg pestii mai mari in numerosi saci.
Peisajul alaturat care te mihneste a inceput in toata splendoarea de ieri de la ora 6 dimineata. Primii cazuti au fost pestii mari de peste 3 kg. Erau ametiti, se zvircoleau si incepeau sa fie colectati de localnici. Si au curs apoi in valuri. Astazi, malurile sunt pline pline de pesti mai mici. Stau ciorchine, stau lipiti, sunt peisaje pe care trebuie sa nu le mai vad. Pescarii din zona acuzau mirosuri specifice si poluare majora.
Nu trebuie sa spui nimic decit sa privesti zona de amestec a Jijiei cu Bahluiul. Jijia nu pare poluata. In in schimb, greu de spus ce se intimpla dupa ce primeste “apa proaspata de Bahlui”.
Chem autoritatile sa ia masurile ce se impun. Inteleg ca anul trecut, s-ar fi intimplat ceva asemanator.
Nu am sa fac un circ din faptul ca am fost si amenintat cu o bucata lunga de lemn, ca investigam apa. Un om in virsta, ceva mai violent, a fost oprit cu greu de alti muncitori (care recuperau pestii) sa nu ma loveasca. Eu m-am prezentat, nu i-am filmat, nu ma interesa nimic altceva. Ar trebui niste scuze de la cei care fac asa fapte de vitejie. Dar sunt obisnuit deja dupa atitea aventuri pe cimpurile patriei.“, a scris profesorul Silviu Gurlui pe pagina de socializare.

Recomandări

ABA Prut Barlad: “Pești morți din cauze naturale!”

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi a intervenit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *