luni , 17 ianuarie 2022 12:40 am
Iasi booked.net
-1°C

Ieșenii solicită ajutoare pentru căldură!

Persoanele cu venituri mici vor putea obtine in continuare bani pentru a-si acoperi integral sau partial costurile cu incalzirea in timpul sezonului rece. Numai ca banii se cer in baza Legii 196/2016, incepand cu sezonul rece 2021-2022, iar, concret, persoanele fizice vor cere la primarie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”, potrivit ziare.com.
Practic, ajutorul pentru incalzirea locuintei, ce este reglementat acum prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 70/2011, se va acorda pentru ultima oara, in forma actuala, in sezonul rece 2020-2021, aceasta deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru incalzirea locuintei va fi inlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componenta numita supliment pentru locuire. Cu alte cuvinte, suplimentul pentru locuire va inlocui ajutorul pentru incalzirea locuintei.

Deocamdata, 200 de ieseni au solicitat acest ajutor. „Cei mai multi, in jur de 150, sunt cei care primesc caldura in sistem centralizat. Insa am primit cereri pe toate palierele : caldura in sistem centralizat,
incalzirea cu gaz metan, cu lemne si alti combustibili fosili si energie electrica”
, spune Luminita Munteanu, directorul Directiei de Asistenta Sociala Iasi.

In principiu, pentru a putea obtine ajutorul, veniturile solicitantilor trebuie sa fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Astfel, in cazul energiei termice, ajutorul poate fi obtinut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de pana la 786 de lei si de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autoritati din costul de incalzire scade sau creste in functie de venitul net mediu lunar.

In cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrica si lemne, carbuni si combustibili petrolieri, limita maxima a venitului net mediu lunar pe persoana (persoana singura sau membrul de familie) trebuie sa fie, in principiu, de cel mult 750 de lei.

Desi cererile pentru ajutor trebuiau depuse pana pe 15 octombrie 2020, acestea pot fi depuse si ulterior. Insa in aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci in functie de lunile ramase la momentul depunerii cererii.

 

 

Recomandări

Pensionarii ieșeni vor primi ajutoare de sărbători

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă din acest an pensionarii ieșeni vor primi ajutoare sub formă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *