marți , 7 decembrie 2021 9:04 am
Iasi booked.net
-1°C

Iașul s-ar putea înfrăți cu Düsseldorf

În perioada 30 octombrie – 4 noiembrie, Municipiul Iași este gazda unei importante delegații din orașul german Düsseldorf.

Aceasta este formată din membrii Asociației Culturale Româno – Germane Atheneum, organizație care are în componență germani din landul Westfalia și români stabiliți în zonă. Delegația germană ia parte la o serie de manifestări cultural-artistice care marchează sărbătorirea a 160 ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2019).

„La ultima vizită, făcută în landul Westfalia alături de alți primari din Regiunea de Nord-Est, domnul primar general al orașului Düsseldorf ne-a primit cu multă căldură, motiv pentru care îi mulțumesc și acum. Mulțumesc și Fundației Atheneum din Düsseldorf, care ne-a primit cu aceeași căldură, precum și doamnei senator Iulia Scântei, o prietenă a noastră și un om foarte implicat în proiectele culturale ale României. Primim vizita unei delegații din orașul german Düsseldorf într-un moment special, acum la 160 ani de la Unirea Principatelor Române, dar și la 30 de ani de la căderea zidului Berlinului și de la Revoluția Română. De Düsseldorf ne leagă foarte mult apropierea de Coroana Regală. Orașul Iași a avut o relație puternică cu Coroana României. De altfel, cea mai vizibilă statuie din zona pietonală, cea situată în fața Palatului Roznovanu, este cea a Regelui Ferdinand, un rege de origine germană. Statuia a fost instalată în acest an și va fi inaugurată în mod oficial la data de 1 decembrie de către însăși Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Tot ce a fost mai bine făcut de-a lungul istoriei de mai bine de un secol și jumătate s-a făcut sub bagheta Coroanei Regale. De altfel, Iașul, care este și Oraș Regal, este și singurul oraș din România care intonează două imnuri: Imnul României și Imnul Regal. Este o formă de recunoștință și prețuire a rolului pe care Casa Regală l-a avut în dezvoltarea României”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Livia Grama Medilanski, președintele organizației amintite, a mulțumit pentru primirea de care a avut parte la Iași și a menționat că va continua eforturile de apropiere între cele două orașe. „Mă bucur nespus să răspund invitației și primirii prietenești pe care mi-ați făcut-o. Am mai fost prezent în orașul Iași și m-a încântat și atunci acest frumos oraș. Mulțumesc și doamnei Medilanski, președinte Asociației Atheneum, care m-a convins de importanța săvârșirii acestei punți între cele două orașe și care, implicit, a promovat și a mărit gradul de înfrățire dintre cele două orașe. De la Düsseldorf a venit în Principatele Române regele Carol I, copilul de cea mai mare importanță istorică al prințului Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. Carol I a reușit să promoveze regalitatea și spiritul mult dorit al regalității. În acest spirit suntem nevoiți să constatăm apropierea noastră și din punct de vedere monarhic și, în acest sens, am obligația morală să întăresc acest spirit de înfrățire cu România și, în special, cu orașul Iași”, a declarat prof. dr. h.c. Volkmar Hansen, președintele de onoare al Asociației Româno – Germane Atheneum din Düsseldorf.

Prima întrevedere între autoritățile celor două orașe a avut loc în anul 2017, în perioada 19 – 20 octombrie. Atunci, primarul Mihai Chirica a făcut o vizită de lucru în Düsseldorf, din delegaţie mai făcând parte viceprimarul Radu Botez, senatoarea PNL Iulia Scântei şi Daniel Şandru, coordonatorul Compartimentului Centenar al Primăriei Municipiului Iași. Edilul Iașului a avut o întrevedere cu primarul oraşului german, Thomas Geisel, la întâlnire fiind prezentă și conducerea Asociației Atheneum.

 

 

 

Recomandări

Stație mobilă pentru preluarea cererilor de buletine a locuitorilor din comunele de lângă Iași

În vederea sprijinirii locuitorilor comunelor arondate asigurăm deplasarea echipei mobile din cadrul Serviciului de Evidență a Persoanelor în vederea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *