Iașul, gazdă pentru o întâlnire transnațională de lucru în cadrul proiectului DIGI-INCLUSION

0
24
Municipiul Iași face parte din proiectul transnațional DIGI-INCLUSION, finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Cooperare URBACT IV (2021 – 2027), al cărui obiectiv principal este combaterea excluziunii sociale prin reducerea decalajului digital în rândul cetățenilor.
Una din întâlnirile transnaționale din cadrul proiectului are loc la Iași în perioada 24 – 25 septembrie 2024, în intervalul orar 9.00 – 17.00, la Cupola Palatului Braunstein.
La eveniment iau parte 24 de reprezentanți ai administrației publice locale, ai echipelor de implementare și ai grupurilor locale de acțiune din cele șapte țări europene partenere.
O parte importantă a întâlnirii este reprezentată de semnarea Declarației Drepturilor Digitale din cadrul proiectului, care a avut loc marți, 24 septembrie 2024, de către reprezentanții partenerilor, respectiv:
– România – Iași
– Spania – Mollet del Vallès (lider de parteneriat)
– Franța – Boulogne-sur-mer
– Grecia – Alexandroupolis
– Letonia – Jelgava
– Portugalia – Torres Vedras
– Bosnia și Herțegovina – Zenica-Doboj
– Italia – Regiunea Emilia-Romagna
Atunci când vorbim despre excluziunea digitală vorbim despre oamenii care nu au acces la lumea digitală. Din cauza educației precare ei pierd multe oportunități din societatea actuală, deoarece societatea noastră este digitală în mare măsură. Prin urmare, excluziunea digitală are un impactul economic și social foarte puternic, fiindcă oamenii vor fi din ce în ce mai marginalizați față de progresul beneficiilor societății.
Drepturile digitale prevăzute în proiect constau într-un angajament, prin care diferite teritorii ale Uniunii Europene acceptă să lucreze într-un mod integrat, adică strategic, pentru a reduce decalajul digital.
Ne-am angajat nu doar să înțelegem decalajul digital, precum în cazul persoanelor în vârstă, persoanelor cu dizabilități sau imigranților. Chiar societățile riscă să devină vulnerabile digital. Această incluziune digitală trebuie să fie un drept universal al cetățeanului, nu un capriciu politic sau personal”, a explicat Albert Garcia Marcian, reprezentantul orașului – lider de parteneriat, Mollet del Vallès din Spania.
Primăria Municipiului Iași face demersuri susținute pentru a-și digitaliza atât serviciile, cât și mecanismele interne de lucru, iar programul nostru de transformare digitală a fost apreciat și recompensat în ultimii ani prin numeroase premii și distincții. Acestea sunt un rezultat al consultărilor cu cetățenii și al proiectelor inițiate pe baza sugestiilor primite de la aceștia, cu sprijinul Consiliului de Transformare Digitală, format din reprezentanți ai mediului academic, de afaceri, ai societății civile și administrației publice.
Dincolo de premii și topuri, scopul comun al tuturor acestor proiecte smart city este de a utiliza tehnologia pentru creșterea calității vieții ieșenilor.
De aceea, vom continua și extinde proiectele noastre pentru îmbunătățirea mobilității, dar și a calității mediului, dezvoltarea educației și a serviciilor de sănătate, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice, pentru ca Iașul să devină un oraș sigur și confortabil pentru locuitorii săi, atractiv pentru turiști și ofertant pentru investitori!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Proiectul DIGI-INCLUSION urmărește combaterea excluziunii sociale prin reducerea decalajului digital prin activități de formare, mentorat, tutorat; realinierea resurselor actuale ale municipalităților pentru a stimula digitalizarea cetățenilor; regândirea utilizării instrumentelor software; formarea în domeniul securității digitale.
Bugetul proiectului este de 412.075 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.