marți , 23 iulie 2019 2:29 pm
Iasi booked.net
-1°C

Iașul, „Capitala Istorică a României”. Un proiect inițiat de mai mulți parlamentari ieșeni și depus în Parlament

Iașul ar putea primi denumirea de „Capitala Istorică a României”, în anul Centenarului Marii Uniri. Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament, de un grup de parlamentari PSD și urmează să intre în dezbaterea Senatului, în toamnă.

Potrivit inițiatorilor, se cuvine deci ca, în an centenar, sa completăm recunoașterea statutului Iașiului prin instituirea sa ca și Capitală Istorică a României.

”Orașul Iași se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale țării, în care a pulsat mereu, puternic, o autentică viață românească. Capitala de netăgăduit a Moldovei, orașul a dat patrimoniului național inestimabile valori materiale și spiritual, a înscris în istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil în conștiință. Este cel mai istoric oraș al țării, cu un patrimoniu deosebit, cum nu găsești poate m nici un alt oraș românesc. Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângă importantul rol administrativ, Iașiul și-a căpătat și un faimos rol cultural dar și un important nucleu religios”, spun parlamentarii.

Aceștia afirmă că trebuie se înțelegem ce Unirea Principatelor s-a realizat în primul rând prin jertfă de suflet a Românilor de peste Milcov, cu încrederea ce întregul stat nou format va cunoaște o dezvoltare unitare, în care Iașul și întreaga Moldovă nu vor fi eclipsate.

”De atunci, istoria Iașului a cunoscut perioade de decădere, dar și de strălucire, mai ales în plan cultural și spiritual. Anul acesta s-au împlinit 100 ani de la purtarea eroicelor lupte de la Oituz, Mărăști și Mărășești. România, restrânsă teritorial doar de la munți la Prut și de la Botoșani la Galați”, mai spun aleșii.

În anul 2008, Iașul a celebrat 600 de ani de atestare istorică

”Clădit pe un puternic patrimoniu cultural și ecumenic, reprezentat de un număr major de mănăstiri, palate și statui, orașul are un mare potențial turistic fiind practic o comuniune de repere în care fiecare vizitator poate înțelege spiritualitatea și importanța națiunii române. Centru de spiritualitate creștin-ortodoxă, admirabilul edificiu Catedrala Mitropolitană din Iași este totodată cel mai mare loc de pelerinaj din țara noastră”, se mai arată în expunerea de motive.

Aleșii precizează că, pentru completarea datoriei morale și istorice a națiunii române față de orașul sacrificiului fondator, se cuvine instituirea, printr-un gest firesc de recunoaștere, a statutului de capitală istorică pentru orașul Iași.

”Avem această datorie de onoare, în an centenar”, spun parlamentarii

Proiectul este semnat de parlamentarii: Benea Adrian-Dragoș – senator PSD; Lupu Victorel – senator PSD; Pănescu Doru-Adrian – senator PSD; Smarandache Miron-Alexandru – senator PSD; Toma Vasilică – senator PSD; Axinte Vasile – deputat PSD; Cîtea Vasile – deputat PSD; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Dunava Costel Neculai – deputat PSD; Floroiu Ionel – deputat PSD; Gavrilă Camelia – deputat PSD; Ilişanu Claudiu-Augustin – deputat PSD; Macovei Silviu Nicu – deputat PSD; Şotcan Theodora – deputat PSD; Şova Lucian – deputat PSD; Vlase Petru Gabriel – deputat PSD.

Recomandări

Momentul în care o mașină lovește un stâlp și era să ucidă un copil surprins pe camere (VIDEO)

Incidentul rutier din această seară de pe Aleea Sadoveanu a fost surprins pe o cameră …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *