joi , 15 aprilie 2021 7:28 am
Iasi booked.net
-1°C

Iași parte a proiectului „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon”

În perioada 10 – 11 aprilie la Iași are loc întâlnirea la nivel european a orașelor din nouă țări partenere în proiectul „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon”.

Proiectul este finanțat prin programul de cooperare teritorială Interreg Europe, proiectul are un buget de 1,6 milioane de euro și își propune să identifice cele mai bune politici și instrumente pentru a atinge normele de eficiență energetică a clădirilor conform standardelor europene.

 

În prima zi a evenimentului a avut loc o sesiune de lucru pe proiect, cu participarea reprezentanților tuturor orașelor partenere, eveniment care s-a desfășurat în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași. A doua parte a zilei a constat într-o vizită de lucru la două proiecte care sunt modele de bună practică în domeniu: căminele reabilitate și în curs de reabilitare termică ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și proiectul de eficiență energetică al Veolia Energie Iași.

Joi, 11 aprilie, la Palatul Culturii are o sesiune plenară la care urmează să fie prezentate modele de bună practică din Iași. Printre acestea se numără proiectul de renovare a Palatului Culturii (Complexul Muzeal Național „Moldova”), proiectul de eficiență energetică al sistemului de încălzire centralizată (Veolia Energie Iași), Iași Smart City (Primăria Municipiului Iași) și un studiu de caz pe tema „clădirilor verzi” din Iași (Romania Green Building Council). Prezentările partenerilor externi au vizat programul de eficiență energetică în școlile recent construite, folosirea informațiilor despre aceste tipuri de construcții în educația privind mediul înconjurător și detalii despre programul „clădirilor verzi” (studiu de caz: orașul Joensuu – Finlanda).

Proiectul „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon” a fost lansat în urmă cu doi ani la Napoli (Italia). În cadrul acestuia, Municipiul Iași și alte opt orașe și regiuni din Uniunea Europeană s-au angajat să atingă standardele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor publice și private.

Partenerii Municipiului Iași sunt Asociația Autorităților Locale din Vasternorrland (Suedia), Orașul San Sebastian (Spania), Consiliul Regional al Kareliei de Nord (Finlanda), Regiunea Creta (Grecia), Agenția de Energie și Mediu din Napoli (Italia), Agenția de Dezvoltare a Regiunii Savinjska (Slovenia), Agenția „Les 7 vents” din Regiunea Normandia (Franța) și Rețeaua Europeană Digitală ERNACT (Irlanda), care este și manager de proiect.

Recomandări

Protest macabru în Valea Lupului. Au traversat cu sicriul pe trecerea de pietoni și au cerut pasarele pentru reducerea morţilor pe şosea (VIDEO)

Locuitorii din Valea Lupului, un sat lipit de Iaşi, au protestat, duminică după amiază, mărşăluind …

Sume importante de bani pentru bunăstarea animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunță că a început plata solicitărilor depuse în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *