miercuri , 27 ianuarie 2021 11:21 pm
Iasi booked.net
-1°C

Iași: Cazare gratuită pentru pacienții oncologici

Un spital din Iasi, singurul din Romania construit dupa Revolutie, demonstreaza ca se poate face medicina la standarde europene.

Potrivit televiziunii regionale telem.ro, Institutul Regional de Oncologie este, totodata, si singura unitate medicala ce a ridicat un hotel pentru pacientii diagnisticati cu diverse forme de cancer. Bolnavii care fac radioterapie sau chimioterapie au cazarea gratuita in hotelul Institutului, nemaifiind obligati sa faca naveta intre spital si casa, pe perioada tratamentului.

Instititul Regional de Oncologie din Iasi este singura unitate medicala din tara care ofera pacientilor sai conditii europene de cazare. Este si cazul Adrianei, diagnosticata cu cancer de col uterin, in urma cu jumatate de an. Pacienta spune ca nu si-ar fi permis sa plateasca o cazare in Iasi, pe perioada in care trebuie sa mearga la sedintele de chimioterapie.

Adriana Raileanu, pacienta: „Am avut zile cand nu au putut sa ma duc nici dupa mancare. In momentul in care am auzit ca este un hotel care este a spitalului, pentru persoanele care fac radioterapie, nu mi-am inchipuit ca sunt conditiile astea. Daca ma lua criza pe tren, in timpul celor 4 ore de mers pana la Dorohoi, eram moarta. Ca atare, cand m-a ajutat Dumnezeu si am ajuns bine, am promis ca nu ma mai duc acasa, sambata si duminica mai pleaca lumea acasa, eu nu mai parasesc cladirea. Daca nu ne odihnim, degeaba facem terapie. Nu ne lasa sa cadem cu moralul deloc, este un spital si este un hotel in care medicii ne ajuta si ne ridica moralul, incat uiti ca esti bolnav”.

In ciuda bolilor cumplite, alti pacienti, diagnosticati cu cancer la san, de col uterin sau de prostata, ajung mai usor la tratament si nu mai fac naveta din diverse judete ale tarii.

„Am descoperit in primavara anului trecut ca am cancer la san si acum vin la chimioterapie si pentru ca nu am unde sa stau, mi-au oferit aici loc de cazare. Facand dus, intr-o seara, am simtit un san mai greoi, inainte de Paste, am asteptat sa treaca sarbatorile si am venit la medic, am facut ecografie si mi-au spus”, sustine o doamna.

„E foarte bine, avem toate conditiile, frigider, sala de mese, baie, lenjerie, e totul in regula. Poate e mai bine ca acasa. E foarte bine, eu nu aveam unde sta. In primul rand, costa transportul si fac doua ore pana la Botosani si inapoi,e foarte greu”, ne spune un pacient.

Lunar, Institutul Regional de Oncologie trateaza peste 5.000 de pacienti diagnosticati cu diverse forme de cancer. Pentru ei, a fost ridicat un hotel de trei stele, unde cazarea pacientilor este gratuita, insa pacientii trebuie sa isi asigure hrana.

In hotel au fost investite 2.6 milioane de lei, iar cladirea dispune de 70 de locuri de cazare. In prezent, se lucreaza la extinderea hotelului, urmand a fi puse in functiune o zona in care se va face radioterapie prin iod, dar si un buncar.

Recomandări

Accident în Tătărași

Un accident rutier a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Iași, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *