Procurorii DIICOT au anihilat în cadrul operaţiunii “Ziua Z” mai multe grupări specializate în trafic de persoane şi proxenetism, în fraude informatice şi falsificarea de documente de identitate, în trafic de droguri, acestea acţionând în mai multe judeţe din ţară, dar şi în străinătate.
Potrivit DIICOT, procurorii DIICOT- Structura Centrală au efectuat 25 perchezitii domiciliare într-o cauză vizând destructurarea unui grup infractional organizat,format din 26 de persoane, membri acestuia având preocupări pe linia traficului de persoane, a proxenetismului, infracţiuni cu violenţă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor. Anchetatorii au stabilit că din 2016 şi până în prezent membrii grupării au racolat tinere din judetele Dambovita, Prahova si Dolj, pe care le-au transportat in Irlanda, unde le-au determinat sa practice prostituţia prin intermediul website-urilor de escortă sau le-au facilitat practicarea acestor activitati, banii obtinuti fiind insusiti de către membrii gruparii.
De asemenea, procurorii DIICOT- Structura Centrală au efectuat într-o altă cauză penală 15 percheziţii domiciliare care au vizat o grupare specializată în comiterea de infracţiuni informatice, respectiv montarea de dispozitive de skimming la ATM-uri (deep insert skimmer), în statele Uniunii Europene, precum şi în state terţe (Israel), urmate de retrageri frauduloase de numerar.
Procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi au efectuat 12 percheziţii domiciliare în mai multe puncte de pe raza judeţului Iaşi într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional care a desfăşurat activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări.
S-a reţinut că membrii grupului au introdus în România, peste râul Prut, importante cantităţi de pachete cu ţigarete care erau transportate în localităţi de pe raza judeţului Iaşi unde erau depozitate în imobilele folosite de către membrii grupării, care ulterior le valorificaupe piaţa ilicită din România.
Procurorii DIICOT au declanşat miercuri, o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat, care a avut loc pe teritoriul a 28 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, fiind efectuate un număr de 238 de percheziţii domiciliare, care au vizat 227 de suspecţi.