Gardă de coșmar în minivacanța de Sfânta Maria la UPU Iași. Peste 300 de persoane au ajuns la urgențe, majoritatea agresați

Date:

Minivacanţa din ultimele zile a adus la Urgenţe la Iaşi un număr record de pacienţi, majoritatea agresaţi. Medicii spun că s-au confruntat cu un asemenea număr, peste 300, doar la Crăciun şi Anul Nou. Grav este şi un alt aspect: din cauza liberelor luate şi de medicii, numeroşi pacienţi care au aglomerat Urgenţele la Iaşi erau din judeţe limitrofe, unii neavând afecţiuni prea grave, care să necesite intervenţie de urgenţă.

Cele trei zile libere oferite prin lege bugetarilor săptămâna trecută, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, au dat mari bătăi de cap medicilor ieşeni. Cumulate cu weekendul, cele cinci zile de minivacanţă au umplut Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale în decursul a 24 de ore depăşind 300, scrie ziaruldeiasi.ro.

Astfel de situaţii, spun reprezentanţii spitalului, nu sunt deloc specifice perioadei de vară, când prezenţa în UPU scădea considerabil, ci mai degrabă sărbătorilor mari precum Paştele sau Crăciunul. În decursul acestor zile, numărul de pacienţi l-a ajuns pe cel de după Crăciun şi Anul Nou, când fluxul persoanelor care au nevoie de îngrijire medicală este extrem de ridicat.

Medicii susţin că cei care au ajuns la spital nu sunt doar din Iaşi, ci şi din judeţe învecinate, şi că principala cauză a fost faptul că în cabinete şi policlinici nu s-a lucrat deloc. Dintre cazurile tratate, aproximativ 10% au fost pe fondul consumului de alcool, fie că a fost vorba de leziuni minore, cauzate de căderile în stradă, fie de come eti­lice sau pancreatite acute.

„În ultimele zile numărul de cazuri înregistrate în 24 de ore a depăşit din nou 300 de pacienţi, ca în zilele de după Crăciun şi Revelion. Nu este firesc, pentru că e mijlocul lunii august, şi în fiecare an prezentările în UPU scădeau în perioada asta. Au fost zile libere, alte cabinete şi policlinici nu au lucrat şi oamenii au venit la urgenţe, fie că erau din Iaşi, fie că erau din Vaslui. De exemplu, 10% dintre cazuri au fost determinate de alcool“, a menţionat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, mai scrie ziaruldeiasi.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Pensionarii ieșeni primesc tichete sociale cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Cu ocazia Sărbătorilor de Paști pensionarii ieșeni vor primi...

500 de detectoare de fum și monoxid de carbon sunt montate gratuit în județul Iași

Departamentul pentru Situații de Urgență și  Inspectoratul General pentru Situații...

IȘJ Iași organizează o nouă simulare a examenelor naționale în perioada 17-19 aprilie 2024

Simulări ale Evaluării Naționale vor susține și 8.000 de...