Fundația Serviciilor Sociale Bethany și Asociația Teatru Fix vor sprijini 800 de copii din mediul rural printr-un program de educație comunitară pentru sănătate

Date:

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, desfășoară în perioada iulie – decembrie 2021 proiectul #iCARE, un program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile. Pe parcursul celor șase luni, cele două organizații ieșene vor ajunge la 800 de copii și 320 de părinți din 16 comunități rurale din județele Iași și Vaslui. 

Pandemia cauzată de răspândirea virusului SARS COV–2 a readus în prim-plan o problemă majoră cu care se confruntă mai bine de jumătate din populația României – precaritatea igienei și lipsa cunoștințelor privind educația pentru sănătate. O igienă inadecvată contribuie în mod decisiv la amploarea bolilor cu transmitere virală și a bolilor infecțioase în rândul copiilor și adulților, iar infrastructura rurală adesea defectuoasă reprezintă, la rândul său, un factor ce împiedică asigurarea condițiilor minimale pentru igiena proprie și a locuinței. Mare parte din copiii din mediul rural folosesc încă mijloace rudimentare pentru igiena mâinilor și a corpului și mulți dintre ei nu au utilizat niciodată o baie dotată corespunzător.

Astfel a luat naștere proiectul #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile, acesta fiind orientat cu precădere către comunități rurale, izolate, acolo unde resursele minime și infrastructura problematică își pun adânc amprenta asupra calității vieții copiilor. Proiectul vine cu o abordare inovativă.

Program de educație comunitară pentru copii și părinți 

Pe parcursul a șase luni, cei 800 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, vor fi implicați în activități educaționale despre un stil de viată sănătos, bazat în principal pe menținerea igienei corporale, prevenirea bolilor infecțioase și înțelegerea unor principii de bază privind alimentația. La rândul lor, părinții vor participa la ateliere interactive de educație despre sănătatea și îngrijirea copiilor.

Educația pentru sănătate prin teatru este modul inedit în care o echipă de actori profesioniști a dezvoltat special pentru proiect o piesă de teatru prin care copiii vor fi atrași într-un joc al învățării. Participarea la piesa de teatru a copiilor va fi una activă, antrenantă și amuzantă, cu accent pe învățarea experimentală și deprinderea unor obiceiuri sănătoase.

Învățarea va fi completată și de experiența MicroDUȘ-ului, o autoutilitară specială, echipată cu dușuri, chiuvete și tot ce trebuie pentru ca cei mici să experimenteze un proces de igienă cap coadă. După piesa de teatru, copiii vor putea testa un duș în condiții absolut sigure, cu normele de igienă, securitate și intimitate asigurate. Fiecare copil va primi și câte un kit pentru igiena corpului, format din produsele necesare de bază.

Educația nu intră în vacanță, astfel că perioada de vară va fi una efervescentă pentru 150 de copii din comunele ieșene Liteni, Vlădeni și din orașul Târgu Frumos, care vor participa la Școala de Vară. Pe parcursul a două luni, jocurile și învățarea despre sănătate se vor completa cu exersarea abilităților de scris, citit și socotit, iar un material prietenos, realizat special pentru ei, le va stimula curiozitatea și dorința de învățare despre igienă și nu numai.

La rândul lor, peste 300 de părinți vor fi implicați în ateliere educaționale, în care vor fi abordate teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor. Totodată, 35 de cadre didactice din șase comunități care lucrează cu copii și adulți din grupuri vulnerabile vor participa la sesiuni de informare, dezbatere și conștientizare cu privire la sănătatea populației vulnerabile din comunitățile lor. Ulterior, cadrele didactice vor coordona și sprijini copiii din comunități să identifice probleme și dificultăți legate de sănătate și igienă la nivelul școlii sau comunității, dar și să propună soluțiile potrivite.

Toate activitățile din program vor sprijini părinții și copiii din cele 16 comunități vizate să descopere noi informații despre sănătate într-o manieră inovativă, creativă și adaptată nevoilor lor.

Proiectul #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare newsletter

Popular

Mai multe articole
Recomandate

Calitatea aerului în Județul Iași în luna august 2023

În luna august 2023, monitorizarea calității aerului de către...

CTP Iași face câteva modificări în circulația mijloacelor de transport! Vezi mai multe detalii

Pe tot parcursul zilei de mâine, mijloacele de transport...

Locuri de PARCARE scoase la licitație de către primăria IAȘI

Direcția Exploatare Patrimoniu organizează în data de 5 octombrie...